Nyheter

Minesto slutför tillverkning och funktionstestning av anslutningslösning för 1.2-Megawatt kraftverket Dragon 12

Minesto, utvecklare inom havsenergi, meddelar idag att tillverkning och funktionstestning av anslutningssystemet för 1.2-Megawatt kraftverket Dragon 12 är slutförda. Det unika systemet, som dockas genom en enkel ”klick-lösning” och möjliggör en av de snabbaste i- och upptagningarna inom marin energi, är nu redo för installation.  

Anslutningssystemet till Dragon 12 är en uppskalning och en ytterligare förbättring av Minestos unika och beprövade LARS (Launch & Recovery System) teknologi, en metod som använts och  beprövats av Minesto sedan 2020.

Systemet är fjärrstyrt och kontrolleras från ytan ombord på arbetsbåten genom att sänka ner LARS-verktyget med hankontakten, som låses in i honkontakten på fundamentet. Dessa kontakter utgör den sk ”bottom joint” som överför elektricitet, data och dragkrafter. Processen är kosnadseffektiv och säker: övervakning sker genom kameror monterade på ramen, ingen assistans från dykare eller ROV (Remotely Operated Vechicle) krävs.

Vid installation av Dragon 12 kraftverket kommer dockningssystemet att nyttjas för snabb sjösättning genom bogsering till produktionssiten  med en liten arbetsbåt och ”klick-lösning”.

– Vårt unika anslutningssystem visar på kärnan i vår innovation – snabb, effektiv och lätthanterlig, säger Martin Edlund, vd för Minesto.

VIDEO: Minesto publicerar idag en video där ingenjör James Jones demonstrerar systemet i Minestos monteringshall i Holyhead, Wales:

https://youtu.be/H350YCVeY-I

Foto: Silver Orchid