Nyheter

ABB investerar i innovatör med edge-to-cloud-plattform

ABB investerar i ett strategiskt samarbete med Pratexo, ett företag som arbetar med acceleration av edge-to-cloud-plattformar. Samarbetet innefattar en minoritetsinvestering i Pratexo genom ABB:s riskkapitalenhet, ABB Technology Ventures (ATV). Ekonomiska detaljer kring investeringen har inte redovisats.

Pratexos teknikplattform har stöd för IoT och projekt inom artificiell intelligens som ställer krav på datorkraft i nätverkens utkant. Företagets teknik möjliggör snabb uppsättning av system som kan bearbeta stora mängder data som genererats av IoT-sensorer och kör avancerade analyser i realtid i närheten av enheten istället för i molnet.

ABB:s division Electrification Service kommer att dra nytta av Pratexos branschledande plattform som inte kräver utveckling med kod, Pratexo Studio, för att snabba upp och revolutionera hur digitala edge-to-cloud-lösningar utformas åt kunderna, så att de kan fatta bättre driftbeslut.

Samarbetet med Pratexo ska hjälpa ABB:s kunder att driftsätta edge-baserade nätverk och lösningsarkitekturer som ger insikter i realtid med adderade fördelar som minskade överföringsvolymer av molndata, förbättrad sekretess och säkerhet samt förmåga att kunna köra utan uppkoppling till internet.

Ett exempel är anpassade, decentraliserade mjukvarulösningar som möjliggör för distributionsnätoperatörer att hantera, övervaka och bedöma elsystem i realtid, identifiera sådant som potentiellt kan orsaka maskinfel och optimera på den mest lokala nivån och justera systemet efter snabbt föränderliga omständigheter som att identifiera och svara på förändringar i tillgång till och förbrukning av ström.

– Vi har en unik position för att stötta kunderna i deras digitala omvandling oavsett vilken fas de befinner sig i. Investeringar i och samarbeten med innovativa startupföretag som Pratexo främjar våra tekniska möjligheter att tillhandahålla kunderna utökade verksamhetsresultat med Industry 4.0, säger Stuart Thompson, chef för ABB:s division Electrification Service. Med den öppna teknikstacken från Pratexo kan vi distribuera och skala upp omställningen sömlöst, säkert och på ett skräddarsytt sätt.

– De senaste 20 åren har IT mest handlat om att centralisera datorsystemen till molnet. De kommande 10 åren kommer att handla om att balansera detta med en hybridstrategi från egde-to-cloud – att utföra rätt beräkningar på rätt ställe och på rätt nivå. Vårt nära samarbete med ABB kommer ytterligare att möjliggöra och påskynda den omställningen, förklarar Blaine Mathieu, CEO på Pratexo.

Pratexo, medlem i ABB:s nav för innovationstillväxt, SynerLeap, är en av tre vinnare i ABB Electrifications Startup Challenge 2022, en global tävling för innovatörer i att utveckla banbrytande koncept som stöttar världens säkra, smarta och hållbara skifte mot elektrifiering.

– I och med ökat fokus på IT-säkerhet och sekretess går företag från centraliserade molnlösningar till edge-to-cloud- och mikromolnsbaserade IoT-lösningar för att bibehålla motståndskraft, flexibilitet och skalbarhet, säger Mads Moeller, chef för ABB Technology Ventures för Electrification. Detta samarbete kommer påskynda utvecklingen av mjukvaruteknik så att ABB:s kunder kan utföra orsaksanalys av elinstallationer i realtid, vilket ger högre säkerhet och förbättrad drift.

Samarbetet är ABB:s sjätte riskkapitalinvestering 2023 och bidrar till att utvidga företagets ekosystem av innovationspartners som tar fram lösningar som stöttar utfasningen av fossila bränslen. Sedan ABB:s riskkapitalenhet ATV grundades 2009 har enheten investerat cirka 300 miljoner dollar i startupföretag som samverkar med portföljen inom electrification, robotics, automation och motion.