Nyheter

Neste möjliggör tillverkning av PET-flaskor från biobaserade material

Neste har inlett ett samarbete med Suntory, ENEOS och Mitsubishi Corporation som ska möjliggöra framställning av PET-plast (polyetentereftalat) där det förnybara Neste RE™ används i kommersiell skala. Neste RE är Nestes råvara, den kan användas till produktion av polymerer baserade på 100 procent biobaserade råvaror, som kan ersätta fossila råvaror i värdekedjan. Exempel på dessa biobaserade råvaror är avfall och restprodukter, till exempel använd matlagningsolja. Det japanska bryggeriföretaget Suntory kommer att använda förnybar PET-plast för att tillverka flaskor för sina produkter under 2024. 

ENEOS, som är en ny partner för Neste i Japan, kommer att använda biomellanprodukter baserade på Neste RE för att producera bio-PX (bio-paraxylen) vid sitt Mizushima-raffinaderi i Okayama i Japan. Bio-PX konverteras till PTA (renad tereftalsyra) och därefter till PET-plast, som Suntory använder vid tillverkningen av sina PET-flaskor. Mitsubishi Corporation kommer att koordinera samverkan mellan de olika parterna i värdekedjan.

– För att ta itu med klimatkrisen och dess följder måste företag ta ansvar nu. Genom detta partnerskap i värdekedjan kan Neste bidra till att minska polymer- och kemikalieindustrins beroende av fossila resurser, och möjliggöra tillverkning av produkter som har ett lägre koldioxidavtryck, säger Lilyana Budyanto, Head of Sustainable Partnerships APAC på affärsenheten Neste Renewable Polymers and Chemicals. 

Vid allokeringen av de bio-baserade materialen till PET flaskorna används mass-balansprincip