Nyheter

Implenia och WindWorks Jelsa utvecklar produktionsanläggning i Norge för Europas flytande havsbaserade vindindustri

Igår undertecknade Implenia och WindWorks Jelsa en investering samt ett aktieägaravtal för att utveckla en toppmodern produktions- och monteringsanläggning för stora betong- eller stålkonstruktioner för den flytande vindkraftsindustrin till havs på Norges västkust. Implenia och NorSea blir lika minoritetsägare (ca 41% vardera) i WindWorks Jelsa. För Implenia är Norge en av kärnmarknaderna för komplexa infrastrukturprojekt. NorSea är en innovativ leveranskedja, utvecklare av industriparker och en drivkraft för förnybar energi.

Den första fasen ”förproduktion”, som pågår från 2023-2026, kommer endast att kräva begränsade finansiella investeringar. Implenias investering kommer inte att konsolideras, utan endast redovisas enligt kapitalandel, i linje med koncernens asset-light-strategi. I det undertecknade avtalet åtog sig Implenia till två små investeringstrancher 2023 och 2024.

Offshorevind har enorm potential för Europas hållbara framtid

Offshore förnybara energikällor förväntas bli den största energikällan i Europas noll-koldioxidframtid. Offshorevind har identifierats som en betydande framtida energikälla och exportprodukt för Norge, första koncessioner förväntas i december 2023. Målet för WindWorks Jelsa är att bli en nyckelpartner för den växande flytande havsbaserade vindkraftsindustrin över hela Europa, genom att bygga flytande vindkraft. turbiner på Norges västkust för en total effekt på en gigawatt per år. En installerad effekt på en gigawatt kan leverera den årliga elförbrukningen för upp till fyra miljoner hushåll.

Ambitionen för projektet i Jelsa är att tillhandahålla kostnadseffektiva stora betongunderkonstruktioner för flytande vindkraftsparker till havs. Implenia kommer att bidra med sin erfarenhet och kunnande inom platsdesign och planering samt inom strategi och marknadsansats. Projektet kommer att utvecklas i flera faser från 2023 till 2032 vilket leder till en produktions- och monteringsyta på 800 000 m2, inklusive lager och verkstäder, specialdesignade sjösättningssystem samt kajer för tung last.

Ett projekt i linje med Implenias strategi

Projektet är i linje med Implenias strategiska fokus på stor, komplex infrastruktur och dess specialisering på infrastruktur för förnybar energi, med en mängd erfarenhet och expertis. Genom att stödja utvecklingen av flytande vindkraftsparker till havs i Europa strävar Implenia efter att bli en viktig aktör på denna snabbt växande marknad.

Christian Späth, Head Division Civil Engineering på Implenia, säger att företagets expertis gör det till den idealiska partnern för denna framväxande industri:

– Den flytande vindkraftsindustrin till havs är ett spännande nytt område, där Implenia kan bidra med sin långa erfarenhet och breda expertis, baserat på dess värden hållbarhet, excellens, smidighet och samarbete. Produktionen av flytande vindkraftverk kommer att vara avgörande för en framgångsrik omställning till förnybar energi.

Geir Ims, styrelseordförande i WindWorks Jelsa, betonar vikten av avtalen:

– Att stärka WindWorks Jelsa-teamet med expertis och innovationskraft från Implenia för utveckling av kostnadseffektiv serieproduktion av stora betongkonstruktioner kommer att öka WindWorks konkurrenskraft. Jelsa såväl som av den norska leverantörsindustrin och ger stora exportmöjligheter.

Foto: G.C.