Nyheter

Lhyfe slutför ett första steg i sitt arbete med att åter syresätta haven genom väteproduktion till havs

hyfe (EURONEXT: LHYFE), en av världens pionjärer inom grön och förnybar väteproduktion, har slutfört ett första steg i sitt arbete med att återanvända syresättning av havet med publiceringen, av IRD Brest, av en första vetenskaplig artikel om resultaten av den forskning som utförts under de senaste månaderna.

Redan från 2017, när Lhyfe fortfarande var i tidig utveckling, hade grundarteamet under ledning av Matthieu Guesné en tydlig ambition: att massivt minska koldioxidutsläppen från transporter och industri genom att producera och leverera förnybart väte, samtidigt som de hjälper till att åter syresätta haven. Men hur?

Teamet föreställde sig en helt klimatvänlig process med dubbel effekt:

– Å ena sidan skulle det producera väte till havs (med hjälp av havsvatten och vindenergi) för att dekarbonatisera användningar som släpper ut höga halter av CO2, såsom tunga fordon (t.ex. lastbilar, bussar, sophämtningsfordon, etc.) och industri (t.ex. kemikalier, metaller, glas, stål, etc.).

– Å andra sidan skulle det återinjicera syrebiprodukten från elektrolysen av vatten i vattenmiljöer – som på grund av global uppvärmning och förorenande industriella aktiviteter blir alltmer utarmade på syre – för att åter syresätta dem.

Lhyfes produktion av vätgas till havs går framåt steg för steg. Man lanserade produktionen av förnybart grönt väte med Sealhyfe (en pilotanläggning som kan producera upp till 400 kilo väte om dagen utanför Atlantkusten, installerad till havs under andra halvan av 2022), och tillkännagav HOPE-projektet (HOPE står för Hydrogen Offshore Production for Europe), som kommer att producera upp till fyra ton väte till havs om dagen, genom att parallellt bedriva forskning om 26 havsbaserade vätgaser i Belgien. -oxygenation och hoppas att en dag förverkliga detta projekt, i samband med utbyggnaden av framtida offshore-produktionsplattformar. 

Lhyfe började arbeta, redan i juni 2020, med ett antal forskningsorganisationer, såsom Institute of Research for Development (IRD) i Brest. Lhyfe finansierade allt arbete som var inblandat i detta projekt och gav några av dess experter i uppdrag, inklusive offshoreprojektledaren Stéphane Le Berre, att hjälpa till att föra denna forskning framåt. Den fysiska oceanografen Dr. Patricia Handmann har varit ansvarig för detta arbete sedan juni 2022.

Den publicerade artikeln – tillgänglig här i sin helhet – diskuterar:

– Syrets roll i vattenmiljöer;

– Hur produktionen av förnybart grönt väte producerar syre som en biprodukt;

– Innehållet i den forskning som utförts av IRD Brests fysikaliska och biogeokemiska havsmodelleringsexperter;

– Resultaten av forskningen, som avslöjade mycket kontrasterande svar på regional syreinventering, som belyser i vilken utsträckning den storskaliga industriella artificiella återsyresättningen av oceaner kan ha en inverkan på Oxygen Minimum Zones (OMZ) över hela världen, och måste behandlas med extrem försiktighet.

Baserat på dessa första resultat inleder Lhyfe en rad nästa steg för att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder när man närmar sig denna fråga.

Patricia Handmann, Oxygenation Advisor på Lhyfe:

– Ocean deoxygenation är en stor fråga för vår planet, som förtjänar vår fulla uppmärksamhet. Att se ett ungt företag som Lhyfe ägna resurser åt att utforska potentialen för att tillhandahålla ekosystemtjänster är ett djupt inspirerande exempel för vårt samhälle. Detta första arbete är mycket uppmuntrande, och tillsammans med våra partners kommer vi att fortsätta det under de kommande månaderna, rigoröst och ansvarsfullt. Vi siktar nu på att bygga en adekvat vetenskaplig, juridisk och teknisk grund, som kommer att bana väg för ett effektivt genomförande av havsåtersyresättning vid våra framtida anläggningar för produktion av grönt väte till havs.

Foto: Alexandra_Koch