Nyheter

SKF Halvårsrapport 2023: Stark försäljning, starkt resultat och kassaflöde

– Det gläder mig att kunna rapportera att vår strategiska omvandling fortsätter i hög takt, vilket tydligt återspeglas i de starka siffrorna för det andra kvartalet. Under kvartalet kom nettoförsäljningen, det justerade rörelseresultatet och kassaflödet upp på en rekordhög nivå, säger Rickard Gustafson, Vd och koncernchef på SKF.

Nettoförsäljningen uppgick till 27,1 (23,7) miljarder kronor, vilket är en rekordhög kvartalssiffra. Den organiska försäljningstillväxten uppgick till 8% och var det nionde kvartalet i rad med en organisk tillväxttakt på över 5%.

– Vi hade en stark efterfrågan i Europa och Asien med en organisk tillväxt på cirka 10%. Efterfrågan var särskilt hög inom flera av våra snabbväxande segment, såsom flygindustri, elfordon och järnväg. Inom vår järnvägsverksamhet har vi säkrat order från tre stora OEM-tillverkare som omfattar det breda utbudet i vår portfölj för olika typer av tåg, säger Rickard Guastafson och fortsätter:

– Vi levererade ett rekordstarkt resultat med ett justerat rörelseresultat på 3,6 (2,5) miljarder kronor. Den justerade rörelsemarginalen uppgick till 13,3% (10,5%), vilket är ytterligare ett steg mot vårt mål på 14%. De främsta drivkrafterna bakom den förbättrade lönsamheten är vårt konsekventa arbete med prissättning och portföljförvaltning inom alla affärsområden.

– I vår industriverksamhet låg det justerade rörelseresultatet betydligt högre än förra året och uppgick till 3 047 (2 372) miljoner kronor, vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal på 15,9% (13,9). Det justerade rörelseresultatet för fordonsverksamheten uppgick till 568 (101) miljoner kronor, vilket motsvarar en justerad rörelsemarginal på 7,1% (1,5%) och visar på våra framsteg mot målet på 8% för helåret 2025 i enlighet med den pågående ompositioneringen av portföljen.

Keramiska lager är ett av flera intressanta teknik- och innovationsområden där SKF ser en stark efterfrågan från kunder i många branscher, till exempel flygmotorer, elfordon, cleantech, vätgas och grön energi. För att stärka sitt erbjudande och möta den snabbt växande efterfrågan investerar man nu ytterligare i sin leveranskedja. Ett exempel är det nyligen tillkännagivna joint venture-avtalet med Sinoma Nitride som SKF ingick för att säkra långsiktig tillgång till högkvalitativa keramiska rullkroppar.

Foto: SKF