Nyheter

Danmark ska fyrdubbla sin el från sol och vind

Det är ”all hands on deck!” när Danmark ska fyrdubbla sin el från sol och vind till 2030. Därför tar Energinet nu in rådgivare från lantmäteriet LE34. De ska se till att mark och rättigheter till de många nya kablarna och anläggningarna förvärvas, samtidigt som de berörda markägarna behandlas respektfullt.

Behovet av att påskynda den gröna omställningen är så stort att det inte räcker med att anställa flera hundra nya medarbetare direkt på Energinet – även externa rådgivare tas in. Energinet har genomfört en anbudsprocess och valt lantmäteriet LE34 som leverantör av konsulter för förvärv av rättigheter under de kommande åtta åren.

Energinet äger och utvecklar el- och gasnät i Danmark för att införliva mer förnybar energi, upprätthålla försörjningstrygghet och säkerställa lika marknadstillträde till näten. Hundratals kilometer nya elkablar etableras med tillhörande transformatorstationer samt gasledningar för biogas som korsar landet. Därför är Energinet mycket fokuserat på att de berörda markägarna ska behandlas väl i processen.

Områden och rättigheter kan bli en flaskhals

En korrekt rättssäkring av mark och rättigheter och ett respektfullt bemötande av berörda markägare som måste avstå delar av sin fastighet är en tidskrävande process, och enligt Gert M. Henningsen, lantmätare och delägare i LE34 samt ansvarig för LE34:s team av rättighetskonsulter till Energinet, kan det lätt bli en flaskhals om inte tas i tid. Särskilt mot bakgrund av det omfattande uppdrag Energinet måste slutföra före 2030.

– Väldigt många av de uppgifter vi står inför med etableringen av anläggningar för den gröna omställningen har gränssnitt mot områden och rättigheter. Till den fria äganderätten. Och det är vår hemmaplan som lantmätare, säger Gert M. Henningsen och understryker:

– Därför måste vi också berömma Energinet för just aktuell omvårdnad genom att inse behovet av mer hjälp för mark- och rättighetsförvaltning.

LE34 kommer att ansvara för att ersättningsavtalen sluts med tomtägarna och kommer bland annat ansvara för delprojektledning, sparring med tomtägarförhandlare i yrkesfrågor.

Spendera ditt arbetsliv på den gröna omställningen

LE34 är en organisation som rasar upp rekryteringen under dessa år – bland annat för att möta den höga efterfrågan i relation till klimatanpassningsprojekt och den gröna omställningen.

– Behovet av en grön omställning har utlösts på en tråkig bakgrund, men det är ett behov som måste tillgodoses, och som det är meningsfullt att vara med om. I verkligheten är det en medborgerlig plikt att göra något bra för klimatet som privatperson, men när man också kan jobba med det i sitt yrkesarbete, då samlas världen, säger Gert M. Henningsen.

Bild: Människor behövs både på fältet och på kontoret för att hålla överblick och framsteg i den komplexa processen att omstrukturera landets försörjningstrygghet

Foto: Maria Tuxen Hedegaard