Nyheter

Inför kommande vinter: Svenskarna tvekar kring bundet eller rörligt elavtal

Vinterns elpriser fick många att bli mer aktiva och intresserade av sitt elavtal. När Vattenfall via Sifo Kantar frågar om hur svenskarna tänker göra inför nästa vinter är det tydligt att det skiljer sig mycket mellan norr och söder. Många tillfrågade – fyra av tio – har ännu inte har bestämt sig för hur de ska göra.

Vinterns höga elpriser slog hårdast mot södra Sverige och det är tydligt att viljan att ha ett rörligt elavtal även inför nästa vinter är högre ju längre norrut i Sverige man kommer. Det visar den senaste undersökningen som Sifo Kantar har genomfört för Vattenfall. I Sydsverige är det hela 45 procent som säger att de ännu inte har bestämt sig. 14 procent av befolkningen har redan ett fast avtal i dag och är nöjda med det.

– Val av elavtal påverkas av var du bor. Större delen av vår inhemska elproduktion sker i norra delarna av landet och då blir även timpriset lägre där. En mellanväg är ett rörligt elavtal med medelspotpris där du betalar samma pris för elen hela månaden oavsett när du använder den. Man kan även teckna ett kortare avtal på sex månader som kan börja gälla från ett visst datum när man tror att elpriserna kan tänkas börja stiga igen, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef på Vattenfall Försäljning.

Förra vinterns elpriser gjorde att många konsumenter lärde sig mer om sina elavtal. I dag anser var tredje svensk att de kan mer än för ett år sedan. Endast en av tio uppger att deras kunskap om sitt elavtal är låg och att de inte heller är intresserade av att lära sig mer.

– Kunskap är viktigt för att göra det bästa möjliga valet för sig själv och sitt hushåll. Ett rörligt elavtal följer elbörsens pris och kostnaden kan därför svänga fort. Vill man vara säker på vad elen kommer att kosta varje månad är ett fast elavtal att rekommendera, säger Jonas Stenbeck och fortsätter:

– Samtidigt ger ett avtal med timpris möjlighet att påverka hur mycket man betalar. Kan man effektivisera sin energianvändning och hålla koll på timpriset kan det vara något att överväga. Speciellt om man kan flytta elanvändningen från dyra timmar till mindre kostsamma, säger Jonas Stenbeck.

Undersökningen visar även att det är betydligt fler män än kvinnor som föredrar rörligt elavtal. 29 procent av de tillfrågade männen säger att de väljer rörligt elavtal, vilket kan jämföras med 18 procent av kvinnorna. Samtidigt är det fler kvinnor än män som ännu inte har bestämt sig om hur de ska göra inför den kommande vintern. Läs mer om rörligt eller fast pris på el här.

Foto: Leopictures