Nyheter

Eurobarometer: människor i EU stöder EU:s energipolitik

Den senaste ordinarie Eurobarometern som utfördes i juni 2023 visar att människor i EU fortsätter att starkt stödja energiomställningen och förväntar sig massiva investeringar i förnybar energi.

De fortsätter att i stor utsträckning stödja EU:s åtgärder för Ukraina och det ukrainska folket. De stöder också mer försvarssamarbete i EU och mer pengar till försvaret.

Inflationen oroar fortfarande många, men uppfattningen om den ekonomiska situationen och de ekonomiska förväntningarna håller på att ljusna. En majoritet av människorna i EU anser att NextGenerationEU, EU:s återhämtningsplan på 800 miljarder euro, kan vara effektiv för att möta dagens ekonomiska utmaningar. Stödet för euron är fortsatt högt.

Brett stöd för energiomställningen

Mer än åtta av tio i EU anser att EU bör investera massivt i förnybar energi, t.ex. vind- och solenergi (85 %), och att ökad energieffektivitet i byggnader, transporter och varor gör oss mindre beroende av energiproducenter utanför EU (82 %). Dessutom anser 80 % att EU-länderna bör köpa in energi från andra länder gemensamt för att få ett bättre pris.

Vidare instämmer 81 % av de tillfrågade i att en minskning av olje- och gasimporten och investeringar i förnybar energi är viktigt för vår säkerhet överlag, och 82 % anser att EU bör minska sitt beroende av ryska energikällor så snart som möjligt.

Foto: Dušan Cvetanović