Nyheter

Nytt innovationsprojekt automatiserar hela 3D-utskriftsprocessen

DTU (Danmarks Tekniska Uiversitet) och två danska specialistföretag har gått samman för att skapa ett stort tillväxtområde med Danmark i spetsen. Projektet samfinansieras av Innovationsfonden.

En automatiserad 3D-utskriftsprocess måste konkurrera med formsprutning som produktionsprocess. Ambitionen är att skapa ett nytt tillväxtlok med nya spännande arbetsplatser och en attraktiv affärsplattform – både kommersiellt och miljömässigt.

Många företag väljer ofta bort 3D-utskrift som produktionsplattform eftersom det helt enkelt inte kan konkurrera med formsprutning. Detta är vad partnerna i projektet ‘Additive Manufacturing Farm’ (AM Farm) vill lösa. Projektet samfinansieras av Innovationsfonden och aktörerna är plastföretagen Carmo A/S och Krebs & Co A/S som ansvarar för de praktiska testerna och utvecklingen av försäljningsplattformen samt forskare och studenter vid DTU:s institution för bygg- och anläggningsteknik, som ansvarar för utveckling av ny produktionsplattform, mjukvara samt process- och materialoptimering.

När AM Farm blir användbar och ett verkligt alternativ till den befintliga formsprutningen räknar partnerna med att upp till 50 procent av alla utvecklingsprojekt kommer att sluta med en AM Farm-lösning. Förväntningen är att omsättningen relaterad till AM Farm kommer att vara 30-40 miljoner år 2025.

3D-utskrift måste kunna hänga med i formsprutning

Under de kommande tre åren är ambitionen att projektet ska översättas till en ny revolutionerande produktionsplattform som ska bidra till att göra Danmark till världsledande inom området 3D-utskrift av industriella plastkomponenter.

– Målet är att 3D-utskrift genom ny mjukvara och maskineri ska kunna automatiseras så pass i framtiden att nuvarande delvis manuella 3D-utskriftsprocesser ersätts av produktionshallar med upp till många hundra små produktionsceller som kan arbeta oberoende av varje annat och med flera olika tryckjobb som står i kö, säger David Bue Pedersen, seniorforskare vid Institutionen för anläggnings- och maskinteknik, DTU.

– I dagsläget kan 3D-utskrift inte konkurrera med formsprutning av konventionella produkter. Varken på pris eller på produktionstid. AM Farm ska göra det möjligt att producera högt specialiserade och komplexa produkter på begäran, effektivt och inte minst till ett konkurrenskraftigt pris och i de kvantiteter, stora som små, som kunden behöver, utarbetar Claus Ishøy, VD på Carmo.

En affärsgrund måste skapas

Förutom att ta fram ny mjukvara och hårdvara är det helt avgörande för projektets framgång att det skapas en affärsmässig grund och att de nya tryckerierna startar produktionsuppgifter så snart som möjligt. Carmo och Krebs & Co är redan väl igång med 3D-printing och det blir deras uppgift att ta in nya kunder och skala upp beställningarna.

– Inom många områden är 3D-printing fortfarande i sin linda, och det har funnits exempel på att företag bränt sig på tekniken. Vi måste därför arbeta för att övervinna den skepsis som vissa har och visa på de många fördelar som ett sådant här projekt kan medföra, så att kunderna är beredda att använda 3D-utskrift långt mer i framtiden, säger VD:n på Krebs & Co, Peter Bay och tillägger :

– Förverkligandet av konceptet kommer att skapa ytterligare jobb- och inkomstmöjligheter för danska företag – särskilt för nystartade företag och utvecklingsprojekt – som kommer att få möjligheter som minskar deras time-to-market.

Fördelar med att kunna skala upp och automatisera 3D-utskrift i Danmark:

Ambitionen för projektet är att Carmo, Krebs & Co och DTU ska utveckla en unik affärsplattform som ska göra 3D-printing mer attraktiv i större skala både hemma och utomlands, samtidigt som produktionen blir mer robust.

Driften av större 3D-printfarmar kommer att skapa nya jobb och attrahera specialister till danska företag.

Mer hållbar produktion med mindre avfall: En analys utförd av Deloitte 2020 visade på en minskning av utsläppen av växthusgaser genom att arbeta med 3D-printing istället för formsprutning i bearbetade formar.

Kortare tid till marknaden. För nya projekt blir det totalt sett en kortare period med negativt kassaflöde och därmed också mindre risk för att nyproduktioner skrotas.

Mindre risk vid investeringar i nya produkter, eftersom högspecialiserade komponenter kan tillverkas i mycket mindre seriestorlekar och betydligt billigare än tidigare.

Fakta:

Innovationsfondens investering: 7,6 miljoner danska kronor.

Total budget: 10,3 miljoner DKK.

Varaktighet: 3 år.

Officiell titel: Additive Manufacturing Farm

På bilden: AD Farm tog sin formella start från 1 maj och under de kommande två och ett halvt åren hoppas man att projektet ska resultera i en ny revolutionerande produktionsplattform som kan ta Danmark framåt som världsledande inom området 3D-utskrift av industriella plast komponenter

Foto: PR.