Nyheter

Ny studie: Hur kan Gulfregionen och Europa kopplas direkt till en pipeline för att transportera lågkoldioxidväte

RINA, det multinationella multinationella inspektions-, certifierings- och konsultföretaget inom teknik, och AFRY, en europeisk ledare inom ingenjörs-, design- och rådgivningstjänster, har genomfört en första studie av hur Gulfregionen och Europa kan kopplas direkt till en pipeline för att transportera lågkoldioxidväte, en nyckelkomponent i framtidens klimatvänliga energi- och industrisystem. Resultaten indikerar en omvandlingsmöjlighet att till fullo låsa upp vikens enorma potential som en kostnadseffektiv källa till väte med låga koldioxidutsläpp för Europa.

Med rikliga förnybara energikällor (RES) och naturgasreserver är Gulfregionen inställd på att bli en ledande global producent av grönt och blått väte, ammoniak och andra syntesprodukter.

Konceptet med en vätgasledning som förbinder Qatar, Saudiarabien, Egypten och korsar Medelhavet till Europa kan tyckas ambitiöst, men en första bedömning visar att det är genomförbart. Analysen visar att en lämplig rörledningskonfiguration skulle kunna transportera 100 TWh eller cirka 2,5 miljoner ton väte årligen. Genom att bygga ytterligare rörledningar av samma karaktär skulle transportkapaciteten kunna skalas upp avsevärt.

Kostnaden för att transportera väte genom denna pipeline beräknas initialt till cirka 1,2 EUR/kg H2. Gulfländerna skulle i sin tur kunna leverera grönt och blått väte till det ekonomiska navet i Europa till utjämnade kostnader för levererat väte (LCODH) på cirka 2,7 EUR/kg från och med 2030-talet, vilket minskar till cirka 2,3 EUR/kg på längre sikt .

De senaste geopolitiska utmaningarna har tvingat Europa att utforska alternativa vägar för energisäkerhet, inklusive att länka samman östra Medelhavet och Europa via pipeline, som undersöktes för EastMed Natural Gas-projektet. Samtidigt kretsar diskussionen kring export av väte och dess syntesprodukter från viken till Europa just nu kring molekyltransport med fartyg. Dessa alternativ får EU-subventioner och driver aktivitet inom gas/väteindustrin, men de är kanske inte mest effektiva för bulktransporter. Ett konkurrenskraftigt och genomförbart pipelineprojekt från Gulfregionen inom en snar framtid skulle kunna ge ett hållbart och kraftfullt komplement.

Antonio Nodari, medlem av Executive Management Team på AFRY Management Consulting:

– Samarbetet mellan RINA och AFRY ger en unik och mycket intressant bild av en betydande möjlighet att ta ett steg framåt i den gröna energiomställningen för Europa och MENA-regionen. Förutom att förstå möjligheterna har expertteamet som har arbetat med denna rapport en realistisk bild av de hinder som måste övervinnas och har lösningarna för att möta dessa utmaningar.

Andrea Bombardi, Executive Vice President på RINA:

– Genom den kombinerade expertisen från AFRY och RINA överväger denna första i sitt slag ruttalternativ, tekniska parametrar och genomförbarhet, särskilt för djuphavsrörledningssektionen, geostrategiskt ramvillkor och ekonomiska uppskattningar på högsta nivå av en direkt vätgasledningslänk mellan viken och Europa som en del av ett integrerat grön energi- och industrisystem över hela Europa och MENA. Resultaten av studien representerar ett avgörande bidrag till att stärka väteekonomin. Tillsammans med AFRY har vi identifierat en potentiell stabil korridor för att föra samman utbud och efterfrågan. Uppskalningen av väteadoption går genom projekt som detta.

Bild: Clker-Free-Vector-Images