Nyheter

Komponenter på industrirobotmarknaden värda mer än 18 miljarder dollar år 2027

Uppdaterad forskning från Interact Analysis visar att intäkterna för nyckelkomponenterna i industrirobotar översteg 10,5 miljarder dollar 2021, vilket har fått företaget att revidera sina prognoser uppåt för de kommande 5 åren. De nyckelkomponenter som beaktas i denna forskning inkluderar motorer, drivsystem, precisionsväxellådor, robotstyrenheter, inlärningshängare, sensorer, sluteffektorer och maskinseende hårdvara. Som ett resultat av den växande efterfrågan på industrirobotar förutspås komponenterna på marknaden för industrirobotar vara värda mer än 18 miljarder USD år 2027, och växa med en CAGR på 9,7 %.

Marknaden för drivlinakomponenter stod för 42 % av de totala komponentintäkterna 2022, vilket motsvarar 5,1 miljarder USD. Denna består av motorer, drivningar och precisionsväxellådor. Intäkterna från drivlinans komponenter kommer att växa med en CAGR på 7,7% från 2022 till 2027, något lägre än den förväntade tillväxttakten för den totala komponentmarknaden. Sluteffektorer står för den största andelen av denna marknad men marknaden för sensorer och maskinseende kommer att växa snabbast mellan 2022 och 2027. Detta beror delvis på ökande efterfrågan på robotsäkerhet och flexibilitet, som dessa komponenter erbjuder. Sluteffektorer representerar för närvarande den största nyckelkomponentmarknaden eftersom en robot kan utrustas med flera enheter.

Med ett regionalt perspektiv på komponenterna på marknaden för industrirobotar är Japan för närvarande den största marknaden, men Kina kommer ikapp 2027 när det gäller intäkter. Även om produktionsvolymen av industrirobotar i Kina överstiger den i Japan, är det genomsnittliga försäljningspriset för komponenter mycket lägre i Kina än i Japan på grund av den intensiva konkurrensen mellan lokala leverantörer. Denna faktor ger därför ett lyft för den japanska marknaden för industrirobotkomponenter. EMEA är den tredje största marknaden följt av Amerika, men båda regionerna visar lovande tillväxt som ett resultat av växande produktion av kollaborativa robotar i regionen, samt det ökande engagemanget hos robotleverantörer att tillverka i Nordamerika.

När det gäller robottyper och nyttolastintervall, för ledade robotar, förväntas komponentintäkterna öka mest för robotar med nyttolastintervall på 80-300 kg och 10-80 kg, under perioden 2022-2027. För kollaborativa robotar och SCARA-robotar förväntas intäkterna från nyckelkomponenter öka mest för robotar med en nyttolast på 5-10 kg, även om prognosen för marknadstillväxt är den högsta för komponenter som används i robotar med en nyttolast på mer än 20 kg.

Samantha Mou, forskningsanalytiker på Interact Analysis:

– Efterfrågan på industrirobotar har en direkt inverkan på marknaden för komponenter i industrirobotar. Utöver detta siktar många leverantörer på lokaliserad robotproduktion i Nordamerika, vilket ökar komponentmarknaden i denna region. Vi har reviderat upp våra prognoser avsevärt för det totala antalet komponenter på marknaden för industrirobotar och marknaden förväntas ha en betydande tillväxt fram till 2027.

– När det gäller leverantörslandskap är de flesta företag som tillverkar sina egna drivenheter och motorer för industrirobotar tillverkare av rörelsekontrollteknik, till exempel Fanuc, Yaskawa, Estun och Inovance. Många leverantörer som för närvarande inte tillverkar komponenter för rörelsekontroll arbetar för att få in komponentproduktionen internt, som Epson, Siasun och Efort. Detta tyder på en företagsintern marknad. Medan de flesta robotleverantörer fortfarande väljer att köpa växellådor från externa leverantörer, arbetar vissa företag också med att ta in denna produktion internt eller gör investeringar för att underlätta detta.

Om rapporten:

Vår 2:a upplaga av marknadsrapporten ger insikt och djupgående analys av de automationskomponenter som används i industrirobotar. Rapporten kompletterar vår nuvarande förståelse av den industriella och kollaborativa robotmarknaden, och ger robotleverantörer och automationsleverantörer den djupaste möjliga insikten i utvecklingen av de automationskomponenter som används i varje robottyp och nyttolastintervall av större robottyper.

Om Interact Analysis

Med över 200 års samlad erfarenhet är Interact Analysis marknadsinformationsmyndigheten för global försörjningskedja. Vår forskning täcker hela automationsvärdekedjan – från tekniken som används för att automatisera fabrikstillverkningen, via lagerlagring och distributionskanaler, till transporten av de färdiga varorna. Världens ledande företag litar på att vi tar fram robusta insikter och möjligheter för teknikdriven tillväxt.

Foto: Christian Reil