Nyheter

En grön och förnybar väteproduktionsanläggning

Lhyfe, en av världens pionjärer inom grön och förnybar väteproduktion, har valts ut av Epinal Urban Community efter samråd ledd av den lokala utvecklingsföreningen Vosj’Innove, för skapandet av en grön vätebränslekedja som kommer i slutet av 2027.

Lhyfe strävar efter att bygga en anläggning som producerar grönt och förnybart väte för användningar som annars är svåra att avkarbonatisera inom transportsektorn (t.ex. lastbilar, sophämtningsfordon, bussar, etc.) och industrin (t.ex. glastillverkning, ståltillverkning, metaller, kemikalier, läkemedel, livsmedelstillverkning, etc.).

Lhyfe producerar sitt gröna och förnybara väte genom elektrolys av vatten, vid produktionsenheter som drivs av förnybar energi. Företagets första anläggning (Lhyfe Pays de la Loire) har redan varit i drift sedan andra halvåret 2021, och fem andra anläggningar – i Frankrike, Tyskland och Sverige – är för närvarande under uppbyggnad. Parallellt arbetar Lhyfe med vätgasproduktionsprojekt till havs – dess Sealhyfe-pilotsystem uppnådde en världsnyhet, i juni 2023, när det började producera väte till havs, utanför Le Croisic, i Loire-Atlantique.

På Epinal Urban Communitys territorium siktar Lhyfe på att bygga och driva en storskalig väteproduktionsanläggning med installerad kapacitet på flera megawatt. Det kommer att leverera väte för lokalt bruk i Epinal-området, såväl som för transregionala och gränsöverskridande användningar.

Denna gröna och förnybara väteproduktionsanläggning kommer att möjliggöra skapandet av ett banbrytande industrikluster i Vosges-avdelningen, vilket stärker stadssamhällets industriella och territoriella ekologistrategi och områdets attraktivitet och utveckling.

Projektets genomförande är villkorat av beviljande av drifttillstånd och bygglov samt av beslut om finansiella investeringar.

Foto: Anja