Nyheter

Absolicons solvärmeinstallation driftsatt hos Birra Peroni i Italien

Från och med sommaren 2023 brygger Birra Peroni, del av Asahi Group, med solvärme genom driftsättningen av Absolicons solfångarfält vid produktionsanläggningen i Bari, Italien. Pilotinstallationen markerar ett viktigt steg mot utfasningen av fossila bränslen i bryggeriet och Asahi’s mål att bli helt koldioxidneutrala inom sina bryggerier senast 2030.

Enrico Galasso, VD för Birra Peroni:

– I linje med våra långsiktiga hållbarhetsmål är vi fast beslutna att uppnå nollutsläpp i våra bryggerier senast 2030. Hållbarheten i vår Bari-anläggning är redan på rätt väg och tack vare Absolicons teknologi kommer vi att ta ytterligare ett stort steg närmare vår destination.

Den installerade patenterade solfångaren Absolicon T160 och integration till anläggningen förser Birra Peroni med solvärme för att driva pastöriseringen i bryggeriet. Solvärmefältet på 400 kW kommer att täcka en del av bryggeriets årliga behov av termisk energi. Under soligare sommarmånader kommer solfångarna att öka sitt solvärmebidrag för att tillgodose en större del av den termiska energi som krävs för pastöriseringsprocessen.

Under en ettårig utvärderingsperiod kommer solvärmeinstallationen att ge förstahandserfarenhet av hur Absolicons koncentrerade solvärme ersätter beroendet av fossila bränslen i Birra Peroni’s anläggningar. Utvärderingsperioden ligger till grund för att definiera omfattning och detaljutformning för ett potentiellt större projekt.

Joakim Byström, VD Absolicon:

– Vi på Absolicon strävar efter att revolutionera energiförsörjningen och arbetar mot en hållbar industri. Birra Peroni, som en del av Asahi-gruppen, har höga klimatambitioner och vi ser fram emot att Absolicons teknologi bidrar till att Birra Peroni når sitt mål att uppnå noll koldioxidutsläpp i sin produktion.