Nyheter

Nu byggs världens högsta vindkraftstorn i trä

Ett 105 meter högt vindkraftstorn – världens högsta i trä – byggs nu av det svenska träteknologiföretaget Modvion. Tornet blir företagets första kommersiella vindkraftstorn och byggs åt Varberg Energi på Skaraslätten.– Det här är början på en ny grön industri. Genom att ta till vara nordiska råvaror och svensk teknologi kan vi erbjuda klimatneutral vindkraft till en växande global marknad, säger Otto Lundman, vd på Modvion.Vindkraftstornet utrustas med en turbin på 2 megawatt från den ledande danska tillverkaren av vindkraftverk Vestas, som också är aktieägare i företaget sedan 2021. Det blir första gången Modvions torn uppförs med en turbin från Vestas och tornet får inklusive bladen totalhöjden 150 meter. Vindkraftverket planeras att tas i drift innan årets slut.

Just nu tillverkas de sista trämodulerna i Modvions fabrik i Göteborg som invigdes i fjol. Modulerna monteras sedan ihop fyra och fyra till totalt sju sektioner som utgör det färdiga tornet. Arbete på platsen påbörjades tidigare i år med att anlägga fundamenten och nu levereras moduler till byggplatsen.– Vi är oerhört glada över att det här projektet blir verklighet. Vi kommer att stötta Modvions strategi för att växa och arbeta med dem för att leverera trätorn till den växande vindturbinsmarknaden, säger Todd O’Neill, vd på Vestas Ventures.

Tornet är den del av vindkraftverket som vanligtvis orsakar de största koldioxidutsläppen. Genom att använda trätorn minskar utsläppen från tillverkningen dramatiskt, samtidigt som materialet i sig lagrar kol. Resultatet är ett koldioxidnegativt torn som binder mer kol än vad som släpps ut under produktionen.

Modulerna är tillverkade av en typ av laminerat trä (LVL), som är starkare i förhållande till sin vikt än de ståltyper som används för vindkraftstorn. Modulkonstruktionen möjliggör enkel transport på vanliga vägar, utan behov av långa tillståndsförfaranden. Teknologin möjliggör höga och kostnadseffektiva torn jämfört med traditionella torn i stål.

– Trä gör det möjligt att bygga högre till lägre kostnad, och eftersom det blåser starkare och mer stabilt högre upp blir vindkraften mer effektiv. Högre torn ger alltså mer el från varje tillstånd att bygga vindkraft, säger Otto Lundman.Fakta om vindkraftstorn i trä

Fakta om vindkraftstorn i trä finns här.