Nyheter

En ny digital början: Nu kan Tyrafältet fjärrstyras från land

Nu startar TotalEnergies det nyetablerade kontrollrummet Tyra på land – en avgörande milstolpe för hela offshoreindustrin och ett synligt tecken på att återuppbyggnaden av Danmarks största naturgasfält närmar sig sitt slutförande.

När Tyra II återupptar produktionen under vintersäsongen 2023/24 kommer det att vara ett av världens modernaste naturgasfält, som producerar gas med 30 % lägre CO2-utsläpp. En viktig del i detta är det innovativa kontrollrummet på land, som finns i TotalEnergies kontor vid hamnen i Esbjerg.

– Det avancerade kontrollrummet Tyra markerar en ny digital början för offshoreindustrin. För första gången kan vi helt fjärrstyra de nya anläggningarna ute i Nordsjön från land. Med avancerad teknik kommer kontrollrummet på land hjälpa oss att lyfta säkerheten , operativ effektivitet och samarbete till nya höjder, säger Lars Bo Christiansen, biträdande direktör för återuppbyggnadsprojektet Tyra på TotalEnergies EP Danmark A/S.

100 000 datapunkter optimerar produktion, utsläpp och säkerhet

De nya Tyra-anläggningarna till havs är utrustade med cirka 100 000 datapunkter från sensorer på kritisk utrustning, som kontinuerligt kommer att övervakas och analyseras av kontrollrumsteamet.

– Vi försöker ligga före kurvan genom att fånga händelser på plattformarna innan de inträffar. Istället för att en ventil eller en pump går tills den går sönder, upptäcker sensorer de minsta förändringar och vi kan ingripa innan saker slutar fungera. Det gör det möjligt för oss att producera så mycket naturgas som möjligt och samtidigt hjälper det oss att minska CO2-utsläppen från Tyras produktion med 30 %, säger Lars.

Tyra II skapas med lokala krafter

Under hela återuppbyggnaden av Tyra har användningen av den högkvalificerade lokala expertisen varit en kärnprioritet. Mer än 75 lokala företag inom offshoresektorn runt Esbjerg har bidragit till det enorma projektet, inklusive konstruktion och driftsättning av det nya kontrollrummet på land.

– Detta är ett starkt bevis på styrkan hos offshore-ekosystemet i Esbjerg. Tyra-projektet är förankrat lokalt – nära offshoreaktiviteterna och med ett starkt nätverk av leverantörer och teknisk expertis som har utvecklats under decennier. Tusentals medborgare i Esbjerg har varit en del av utvecklingen och genomförandet av projektet och alla bidrar till att göra Danmark självförsörjande på gas igen, avslutar Lars.

Öppnandet av kontrollrummet är ett väsentligt inslag i slutfasen av Tyraprojektet, där mer än 1 500 personer offshore och över 250 anställda på land arbetar för att göra anläggningarna redo för den första gasen.

Fakta om återuppbyggnaden av Tyrafältet

TotalEnergies är operatör för Tyrafältet på uppdrag av DUC – ett partnerskap mellan TotalEnergies (43,2 %), BlueNord (36,8 %) och Nordsøfonden (20 %).

Tyra är Danmarks största naturgasfält och var innan återuppbyggnaden centrum för bearbetning och export av mer än 90 % av den naturgas som producerades i den danska delen av Nordsjön.

En rekonstruktion av Tyrafältet har varit nödvändig på grund av fältets naturliga sättningar av kritreservoaren efter många års produktion.

Ombyggnaden omfattar avveckling och återvinning av de gamla Tyra-plattformarna, återvinning och förlängning av nuvarande plattformsben på sex av plattformarna med 13 meter, som kommer att få nya toppsidor, en helt ny processmodul och en ny boendeplattform.

När den moderniserade Tyra II är tillbaka i drift förväntas fältet leverera 2,8 miljarder kubikmeter gas per år, vilket motsvarar 80 % av den förväntade danska gasproduktionen.

Tyra II ska säkerställa fortsatt produktion av naturgas med 30 % mindre CO2-utsläpp och bidra till gasförbrukningen i Danmark och Europa.