Nyheter

Robotrevolutionen börjar i molnet

Utvecklingen av robotar går allt snabbare – något som inte hade varit möjligt utan molntjänster, som bidrar med nya möjligheter för utveckling, drift och kostnadseffektivitet.

När man tänker på en robot tänker de allra flesta i första hand på den fysiska enheten. Men minst lika viktigt är mjukvaran – systemen som styr dem, och den framväxande AI- och maskininlärningsteknologi som gradvis tränar dem att utföra både fler och mer kvalificerade uppgifter. Här spelar molnet en nyckelroll och bidrar till den snabba utvecklingen.

Amazon Web Services (AWS) var tidigt involverade i robotteknologi, inte minst genom arvet från moderbolaget Amazon, som var snabba med att börja dra nytta av automatisering för att få arbetet i sina e-handelscenter att flöda effektivt.

– Vi tror att AWS kan göra robotar närvarande överallt, med ett utbud av lösningar som gör dem mindre felbenägna, enklare att använda och helt enkelt smartare. Molnbaserad simulering är avgörande för att påskynda, skala och förbättra robotutvecklingen. Tester i den fysiska världen är svåra att göra i stor skala och är dyra. Robotföretag som inte använder sig av den här typen av simulering kommer att uppleva stora begränsningar i sitt utvecklingsarbete, säger Gunnar Grosch, Senior Developer Advocate på AWS.

Genom tjänster som AWS RoboMaker, som är ett ramverk för att skapa avancerade simuleringar utan att behöva använda egen infrastruktur och möjliggör oändligt många tester utifrån olika beteende- och rörelseparametrar, bidrar AWS till att minska kostnaden och tidsåtgången för utveckling. En annan tjänst, AWS IoT RoboRunner, är utvecklad för att orkestrera mängder av robotar som behöver samverka, i exempelvis storskaliga industri- och logistikmiljöer. Tjänsten bygger på teknik som utvecklades för e-handelsjättens egna logistikbehov.

– Att exempelvis förflytta material i en fabrik mellan två olika produktionsställen kan kräva ett stort antal industrirobotar som måste fungera i harmoni, med ett gemensamt arbetsledningssystem och flera programmerbara logiska styrenheter för att säkerställa att produkterna rör sig smidigt från start till mål, säger Gunnar Grosch.

Molnets datorkraft gör det möjligt för robotar att dra nytta av resurser som datainsikter, virtuella operativsystem och IoT för att utföra affärskritiska uppgifter. Ett exempel på detta är den japanska robotutvecklaren SEQSENSE, vars väktarrobotar patrullerar kontor, flygplatser och köpcenter i hemlandet. Robotsystemet använder AWS-tjänster som Amazon IoT Core och Amazon Kinesis Video Streams för att planera rutter, överföra övervakningsdata, samt för att få mänsklig hjälp om något oväntat händer på rutten.

En annan viktig aspekt är säkerheten. Tunga maskiner med inbyggd teknik är ett minne blott. Robotar måste säkerhetsmässigt behandlas på samma sätt som andra datorresurser, och kontrollen blir viktigare ju mer autonoma man kan bygga dem. Kryptering, nätverksisolering och identitets- och åtkomsthantering säkerställer att både robotar och verksamhet är säkrade, och alla dessa säkerhetsfaktorer är inbyggda i AWS-molnet.

Bland kunderna som använder AWS molntjänster för att utveckla och träna robotar finns även iRobot, Multiply, Seafloor Systems och Addverb Technologies.