Nyheter

Fjärrstyrning och skogsbrand på schemat för EU:s jordbruksministrar

Gränsöverskridande samarbeten vid skogsbränder, fjärrstyrda skogsmaskiner och hur svenskt skogsbruk fungerar generellt. Om detta berättade Skogforsk för EU:s jordbruks- och fiskeministrar i förra veckan.

Även Sveriges landsbygdsminister Peter Kullgren deltog liksom tjänstepersoner från EU och det svenska Regeringskansliet. Sammantaget var runt 140 personer med på arrangemanget som hölls på skogsmark ägd av Sigtuna kommun, Stockholms län

– Det är ovanligt att kunna samla flera av EU:s jordbruksministrar så här på hemmaplan. Jag är mycket glad att vi kunde komma ut i skogen och få ta del av kunskap om svenskt skogsbruk och forskningsresultat från Skogforsk. Det är alltid värdefullt att få diskutera dessa frågor i sin rätta miljö, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.

– Skogarna och skogspolitiken ser olika ut i Europa och vi startade därför med att presentera svenska förhållanden, markägarstruktur, tillväxt, avverkningsmetoder och skogsbrukets hänsyn till miljön och forn- och kulturlämningar. Dessutom lät vi ministrarna plantera några träd vardera och fick då möjlighet att visa och diskutera skogsträdsförädlingens betydelse, hur föryngringen genomförs, mekaniska skydd mot snytbaggeangrepp och att resonera kring hyggesfria metoder, säger Caroline Rothpfeffer, kommunikations- och hållbarhetschef på Skogforsk.

Samarbete om skogsbrand

Skogliga intressenter i Sverige har sedan skogsbranden i Västmanland 2014, proaktivt arbetat med att både förebygga och bekämpa skogsbränder. Ett unikt samarbete, samordnat av Skogforsk, har vuxit fram mellan markägare, skogsägarföreningar, skogsbolag, entreprenörer, MSB och räddningstjänsterna.

Samarbetet presenterades genom en demonstration av hur både skogs- och jordbrukets maskiner kan göras om till terränggående brandsläckningsfordon. En lastramp som monteras på skogsmaskiner visades. På lastrampen kan Räddningstjänstens lastväxlarfordon skjuta över sin vattentank till den terränggående maskinen. Om lastväxlarrampens funktion berättade dess uppfinnare Håkan Johansson, lantbrukare i Sala och styrelseledamot i LRF Mälardalen.

– Vi var många frivilliga som var med och drog slang långa sträckor ut i skogen i samband med lokala skogsbränder 2018. Det var då jag kom på den här idén, att utnyttja skogsmaskiner till att transportera släckningsutrustning ut i skogen, säger Håkan Johansson.

Lastrampen har utvecklats med stöd av bland andra Skogforsk och tillverkats av Andersérs Mekaniska Verkstad i Sala. Rampen som visades i Sigtuna tillhandahölls av Maskinring Småland.

Fjärrstyrda skogsmaskiner

Skogforsk visade också morgondagens skotare där föraren fjärrstyr maskinen från en arbetsbod via joystick och VR-glasögon. Målen med fjärrstyrda maskiner är bland annat en bättre arbetsmiljö utan vibrationer, mindre ensamarbete och högre effektivitet hos maskinen. Enligt Tobias Semberg, civilingenjör inom forskningsprogrammet Driftsystem på Skogforsk, är fjärrstyrning också en förutsättning för automatisering av vissa arbetsmoment.– Kan maskinerna exempelvis köra transportsträckorna själva kan föraren fokusera på till exempel lastning och lossning. Föraren kan då köra flera maskiner samtidigt och maskinerna kan byggas mindre i storlek, säger han.