Nyheter

Invigning av labb i Luleå

Lyckad invigning av metallforskningsinstitutet Swerims agglomeringslabb – ett laboratorium som skapar nya möjligheter för en gruv- och stålindustri under pågående omställning för industrin.

Ett femtiotal personer deltog i invigningen som ägde rum hos Swerim i Luleå. Deltagarna kom från Sverige, Norge, Finland och Tyskland.

Minskad miljöpåverkan

För bland annat gruv- och metallindustrin är agglomering en viktig process som förbättrar hanteringen, kvaliteten, effektiviteten och miljöpåverkan av produktionen av metalliska produkter.

– Den här investeringen som Swerim har gjort är en viktig pusselbit för att stötta industrin mot att nå målet om konkurrenskraftig, hållbar industri enligt agenda 2030, berättar vd Pontus Sjöberg, Swerim.

Kort kan man säga att agglomering används för att sammanfoga små partiklar av råmaterial som järnmalm, kopparkoncentrat och kol till större klumpar eller pellets. Detta kan göras genom olika metoder som varierar beroende på material och applikation. Resultatet är bland annat lägre produktionskostnader, minskad användning av jungfruliga material och minskat behov av deponi.

– Vårt nya labb innebär utökade test- och utvecklingsmöjligheter för våra industriella partners, berättar Chuan Wang, chef för gruppen Återvinning och miljö på Swerim. Tillsammans arbetar vi för en hållbarare industri.