Nyheter

Historiskt ramavtal för danska Shape Robotics

Danska Shape Robotics och Network One Distribution (NOD) har ingått ett historiskt stort ramavtal med ett totalt värde på minst 30 miljoner DKK. euro (223 miljoner DKK) under de kommande 18 månaderna. Avtalet kommer att översättas till ett antal inköpsorder under 2023, och de första leveranserna på 3 miljoner euro förväntas äga rum i juni (motsvarande 22 miljoner DKK). Bara ramavtalet förväntas säkra en stor del av den förväntade omsättningen för Shape Robotics under detta verksamhetsår. Därför höjer EdTech-gruppen idag guidningen med 15 miljoner DKK. DKK till intervallet 145-155 miljoner DKK. DKK och höjer EBITDA (före engångskostnader) från 3-5 miljoner DKK. DKK till intervallet 4 och 6 miljoner DKK

Enligt Shape Robotics vd, André Fehrn, är Shape Robotics på rätt väg mot sina ambitiösa expansionsplaner, som fullfinansierades i vårnumret och som senast har resulterat i öppnandet av försäljningskontor i Moldavien och en stororder senast. vecka till rumänska CG&GC. Med en ny och förstärkt styrelse är Shape Robotics redo på alla fronter för att sprida utbildningsteknologi till världsscenen. Dagens rekordstora ramavtal med den rumänska distributionsjätten NOD innehåller ett brett utbud av Shape Robotics produkter och tjänster, inklusive komponenter för SmartLabs och Fable-robotar.

– Det totala värdet av ramavtalet är mer än dubbelt så mycket som vår omsättning för hela det senaste räkenskapsåret och slår alla andra order vi hittills fått både vad gäller omsättning och volym. En order av sådan storlek visar svart på vitt att vår effektiva organisation och portfölj av produkter och tjänster nu kan vinna beställningar med stor komplexitet och höga leveranskrav. Det är vår långsiktiga och partnerskapsbaserade tillväxtstrategi som har skapat grunden för denna rekordstora order. Ledningen och teamet kommer tillsammans med vår nya styrelse att arbeta för att få ut det mesta av det stora internationella EdTech-nätverket, där vi har blivit en väsentlig aktör, säger VD André Fehrn.

Med ramavtalet från NOD höjer företaget sina intäktsförväntningar med 15 miljoner DKK. till 145-155 miljoner danska kronor EdTech-gruppen höjer också förväntningarna på EBITDA (före engångskostnader) från intervallet 3-5 miljoner DKK. DKK till mellan 4 och 6 miljoner DKK

– Det här banbrytande ramavtalet med NOD har kommit till förverkligande främst för att vårt rumänska team har arbetat outtröttligt, flexibelt och med högsta professionalism i månader. Ett internationellt företag som Shape Robotics är helt beroende av att alla avdelningar fungerar både självständigt och i linje med den övergripande tillväxtstrategin, som vi nu kommer att implementera i ett globalt tillväxtscenario, där vår teknologi, starka partners och vår ovärderliga in-house erfarenhet och lösningar kommer att bli avgörande, säger vd André Fehrn.

Mångfald i både produktbredden och antalet marknader

Den betydande efterfrågan på utbildningsteknologi och nyckelfärdiga lösningar kommer dels från EU-program, men också från många utbildningsinstitutioner och nationella regeringar, som idag försöker omfamna och rusta nya generationer för en mycket mer digitaliserad värld.

Marknaderna är alltså otåliga på att få rätt verktyg för att kunna rusta en hel befolkning för en framtid där förmågan att navigera och arbeta under digitaliserade förhållanden kommer att vara avgörande.

– NOD lägger den här beställningen utifrån flera olika produkter och tjänster. Dels är vår erkända ”Smartlab”-lösning (inklusive Fable-robotar) en stor del av beställningen, men NOD ska även leverera till andra pågående projekt för utbildningssektorn och vi kan nu erbjuda en bred mångfald i användningen av våra produkter. Det är också viktigt att komma ihåg att beställningen från NOD endast avser Rumänien. Vi har ganska nyligen öppnat ett dotterbolag i Moldavien och ingått ett distributionsavtal i Polen. Det bubblar på många andra attraktiva marknader och vi är redo att ta till oss den växande efterfrågan, säger vd André Fehrn.

– Vi är nu i en situation där våra bekräftade order och pipeline, inklusive andra tillväxtområden, överträffar våra intäktsförväntningar för hela året. Ramavtalet med NOD och våra slutliga intäkter från detta beror dock på hur mycket vi levererar 2023. Därför höjer vi idag försiktigt guidningen med 15 miljoner DKK. Vi måste nu leverera för 15-20 miljoner DKK. DKK varje månad, och därmed fördubblar vi vår aktivitetsnivå. Flaskhalsar och förseningar kan uppstå och detta ramavtal kommer att testa vår organisations kapacitet och styrkan i våra partnerskap, men vi har förberett oss i månader för att utföra en potentiellt historiskt stor order. Under de senaste åren har vi upprepade gånger visat förmågan att skala upp och växa med uppgiften. NOD-ordern är ett påtagligt tecken på att marknaden tror att Shape Robotics är redo att ta ett större ansvar i den digitala transformationen av utbildningssystem världen över, säger vd André Fehrn.

Digitaliseringen i Östeuropa är en katalysator för global tillväxt

I både Polen, Bulgarien och Moldavien initieras ett antal program och projekt som syftar till att stärka olika delar och nivåer i utbildningssystemet för att i slutändan främja socioekonomiska förhållanden och livskvalitet i allmänhet, men särskilt för de unga generationerna.

I Moldavien finns det till exempel flera icke-statliga organisationer som har utbildningsprojekt, som UNICEF och USAID, utöver de många statliga program som just nu läggs ut för offentlig upphandling i Central- och Östeuropa. Erbjudandena i miljardklassen, varav Shape Robotics produkter och tjänster, på grund av samarbetet med exempelvis Samsung och NOD, blir en viktig del.

Shape Robotics finns redan i Moldavien med ett nyöppnat dotterbolag, vilket är första steget i en tillväxt- och expansionsstrategi, som våren 2023 till stor del finansieras av nästan uteslutande befintliga aktieägare, trots det massiva investeringsintresset från nya investerare.

Sedan emissionen i våras har styrelseordförande Jeppe Frandsen suttit längst fram i Shape Robotics styrelse, som med nya befogenheter och kompetenser är redo att omsätta investerares förtroende till meravkastning och större inflytande på den internationella scenen i form av den kommande notering på huvudmarknaden (Nasdaq huvudmarknad Köpenhamn).

– Vi vill tacka både nya och gamla investerare för förtroendet. Denna milstolpeorder kommer i kölvattnet av ett kapitaltillskott som fullt ut finansierar våra expansionsplaner, som styrelse och ledning just nu hanterar med sikte på den presenterade tillväxtstrategin. vilket investerare har visat starkt stöd för. Vårt nätverk av globala partners gör det möjligt för oss att effektivt utöka vårt fotavtryck på den internationella EdTech-marknaden och öka vår relevans i den digitala transformationsmomentum som ökar dag för dag globalt, säger styrelseordförande Jeppe Frandsen.