Nyheter

Gasum öppnar ny tankstation för biogas i Ålesund

Gasum har öppnat en ny tankstation för biogas i norska Ålesund. Stationen öppnades i samarbete med Posten och sophanteringsföretaget ÅRIM. Detta är Gasums fjärde LBG-tankstation i Norge, och den är en del av företagets ständigt växande nätverk av bensinstationer.

Den nya stationen kommer att betjäna de logistikföretag som verkar i regionen samt långväga transporter från Ålesund till Sverige, via Trondheim eller Oslo. Stationen ligger i logistiknavet Digerneset Næringspark. Den utgör en viktig del av Gasums växande nätverk av gastankstationer i Norden, som redan nu bidrar till ökad användning av biogas i tunga transporter. Stationen i Ålesund är Gasums fjärde LBG-tankstation i Norge och flera nya stationer kommer att tillkomma under de kommande åren.

Stationen öppnades i samarbete med Posten och sophanteringsföretaget ÅRIM. Posten och ÅRIM har investerat i biogasdrivna lastbilar och det gav Gasum en tillräckligt stor basvolym för att investera i tankstationen. Genom att använda biogas kommer Posten och ÅRIM att minska sina tunga transporters utsläpp. Stationen är öppen för alla, både logistikaktörer och allmänheten.

– Att minska CO2-utsläppen och lokala föroreningar är en viktig del av Postens hållbarhetsarbete. Vi har satt upp ambitiösa mål och biogas är ett av de förnybara bränslena vi använder i vår flotta. Vi uppskattar verkligen att Gasum öppnar en station i Ålesund, säger Margrethe Aamodt, chef för människor och hållbarhet i Norden, på Posten Norge AS.

– Att ta hand om miljön är kärnan i ÅRIMs verksamhet. För oss är det helt naturligt att välja biogas som bränsle. På så sätt kan vi stödja den lokala produktionen av biogas och ta del av den cirkulära ekonomin, säger Øystein Solevåg, vd för ÅRIM och Bingsa Gjenvinning.

– Vi är mycket glada över att kunna utöka nätverket av bensinstationer till den norska västkusten. Digerneset Næringspark är ett viktigt nav för logistiken och stationen kommer att betjäna logistikaktörer i regionen så att de kan minska utsläppen från vägtransporter, både i Ålesund och för långväga transporter till Osloområdet. Jag är glad att se det stora intresset för biogas bland de stora logistikaktörerna i Norge. Genom att bygga ut det nordiska nätverket av biogastankstationer kan vi också ge lokala företag möjlighet att avsevärt minska utsläppen, säger Jogeir Munkeby, Gasums försäljningschef för trafik i Norge.

Användningen av biogas ger en betydande minskning av utsläppen av växthusgaser

Gasum ser ett växande intresse för biogas bland norska transportföretag då biogas anses vara ett kostnadseffektivt alternativ för att minska utsläppen och uppnå en mer miljövänlig profil. Den nyöppnade tankstationen i Ålesund, som erbjuder både komprimerad och flytande biogas, är ett svar på den växande efterfrågan på biogas som bränsle.

Norge har som mål att minska utsläppen med minst 55 % till 2030, och om en femtedel av tunga transporter går över till biogas kan det minska de totala CO2-utsläppen med 70 %. Att använda biogas ger också en betydande minskning av växthusgasutsläppen i bränslets livscykel, med över 90 % jämfört med fossila bränslen. Dessutom kan användningen av biogas förbättra den lokala luftkvaliteten genom avsevärt lägre utsläpp av kväveoxider jämfört med konventionella bränslen.

Biogastankstationen finns på adressen Digernes Næringsområde, 6260 Skodje.