Nyheter

Tierps Energi och Miljö AB ersätter sina mekaniska lås med iLOQs heldigitala S50-system

Tierps Energi och Miljö AB valde iLOQs mobiltelefonbaserade S50-system för att öka säkerheten med kritisk infrastruktur och förbättra behörighetshantering. Tillträde till utspridda vatten- och avloppsanläggningar hanteras enkelt på distans med en batteri- och underhållsfri lösning. Det finns få saker som är viktigare för samhället än rent vatten.

Vattenförsörjning är ett exempel av hårt reglerad kritisk infrastruktur som i uppländska Tierp ansvaras av TEMAB – Tierps Energi & Miljö AB. När TEMAB ville säkerställa säkerheten och regelefterlevnaden av sina anläggningar långt in i framtiden valde de iLOQ S50 till sina ungefär 400 nya lås:

– Låssystemet till våra vatten- och avloppsanläggningar behövde bytas ut dels för att öka säkerheten, dels för att få bättre kontroll och flöde på nyckelhanteringen vid utlåning av nycklar till externa entreprenörer. iLOQs S50-system fyllde alla krav som vi har och i skrivande stund pågår utbytet för fullt och flyter på bra, säger Kalle Wahlsten, Projektledare VA, Tierp Energi & Miljö AB.

Det som gör tillträde till vatten och -avloppsanläggningar krävande är att de är utspridda över ett stort område – och det är många av dem. Tierps Energi & Miljö har 120 anläggningar med totalt ca 180 cylindrar och 150 hänglås. Dessa kommer nu utrustas med digitala cylindrar och hänglås från ILOQ där man kan bestämma behörighetsnivå på varje lås.

– Vi valde iLOQ S50 för att slippa låna ut fysiska nycklar som kanske inte återlämnas. Nu kan vi lägga till personer och mobila nycklar i systemet. Vi kan skicka ut behörighet till aktuell anläggning till användarens telefon med tidsbegränsning och plocka bort behörigheter när det behövs. iLOQ S50 är den första och enda låscylindern i världen som utnyttjar NFC-tekniken i användarens mobiltelefon för att skapa den energi som behövs för att låsa upp dörren. Systemet används redan i stor utsträckning inom kritisk infrastruktur runt om i världen, till exempel av Telia för att säkerställa datahallar i Finland.

I uppländska Tierp var iLOQs Key Account Manager Stefan Gyökeres delaktig i projektet:

– iLOQ har gedigen erfarenhet vad gäller digitala lås- och passersystem inom samhällskritisk infrastruktur. Vi är glada att Tierps Energi & Miljö AB valde iLOQ och att vi kan vara med att säkra ett hållbart Tierp.

Foto: Gerd Altmann