Nyheter

Teknikföretagen: Avmattningen för teknikindustrin fortsätter

Teknikindustrin fortsätter bromsa. Affärsläget är nu för första gången sedan 2020 under normalnivån. Det är sjunde kvartalet i rad som index avtar. Sammantaget minskar också orderingången, men i liten omfattning. Det visar Teknikföretagens konjunkturbarometer för årets andra kvartal.

– Samtliga undersökta indikatorer visar en tillbakagång, med några branscher som undantag. Framför allt utmanas räntekänsliga branscher, som maskinindustrin och leverantörer till bygg- och anläggningsindustrin, av de stigande räntorna, säger Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen.

Index över teknikindustrins sammantagna bedömning av affärsläget minskar relativt omfattande och hamnade något lägre än normalindex 100. Sveriges teknikindustri följer därmed affärsläget i Euroområdet även om tillbakagången här inte är lika omfattande under andra kvartalet i år.

– Förutom index för affärsläget så minskar andelen företag som rapporterar brist på arbetskraft och även andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande minskar. Här handlar det om en successiv tillbakagång till ett normalläge från höga nivåer, säger Bengt Lindqvist.

Efterfrågan på teknikindustrins produkter är cyklisk och den fortsätter att avta efter uppsvinget som startade andra halvåret 2020.

Bidraget till minskad orderingång kommer främst från maskinindustrin samt order från Sverige för leverantörer till byggindustrin. För de sistnämnda är detta knappast förvånande mot bakgrund av svaga konjunkturdata som byggsektorn i Sverige visat på senare tid. I övriga delbranscher och grupper av leverantörer minskar också orderingången undantaget transportmedelsindustrin.

Bristen på yrkesarbetare, ingenjörer och tekniker minskar från en hög nivå. En klart lägre brist redovisas av maskinindustrin medan behovet i metallvaruindustrin sammantaget ökar något. Andelen företag med fullt kapacitetsutnyttjande visar sammantaget en liten minskning för fjärde kvartalet i rad men med variationer inom delbranscher.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för andra kvartalet omfattar bedömningar från 498 företag med en försäljning på sammanlagt 924 Mdr SEK, varav 80 procent säljs på exportmarknader.

Teknikföretagens barometer utges i mars, juni, september och december.