Nyheter

SBMI: ”Dra inte miljöprövningarna i långbänk ytterligare”

Idag presenterade Regeringen en utredning för snabbare och mer förutsägbara miljöprövningar. Detta har länge efterfrågats av näringslivet, inte minst från de tillståndstunga verksamheter som bygger det fossilfria samhället.

Sveriges Bergmaterialindustri, SBMI välkomnar förslaget men vill samtidigt uppmana regeringen att snabbt gå vidare med de förslag som faktiskt är färdigutredda. Annars riskerar den nya utredningen snarare att fördröja lösningen än att tillföra lösningen på problemet.

– Statsministern poängterade vid pressträffen att svåra avvägningar inte blir bättre av att dras i långbänk. Samtidigt finns en risk att det är just detta som regeringen gör genom att tillsätta en ny utredning innan man hanterat förslagen från den tidigare utredningen, säger Mårten Sohlman, vd för Sveriges Bergmaterialindustri. I den utredning som presenterades förra sommaren finns flera färdigutredda förslag som bara är att gå vidare med, och som omgående kan leda till att processerna effektiviseras.

Det har länge varit känt att det är långa ledtider för miljötillståndsprocesser och att många företag upplever att det är oklart vad som behöver vilka utredningskrav som behöver vara uppfyllda för att ett tillstånd ska kunna prövas och godkännas. Därför utreddes frågan om hur miljöprövningsprocesserna kunde blir snabbare, smidigare och mer rättssäkra redan 2020-2022 (SOU 2022:33).

– Det är ganska exakt ett år sedan Peter Ardös utredning om förbättrade miljötillståndsprocesser landade på regeringens bord, fortsätter Mårten Sohlman. Jag hade önskat att man först lagt fram konkreta lagstiftningsförslag från den innan man tillsatte en ny utredning. Jag känner stark oro för att regeringens hantering av frågan om miljötillstånden nu drar ut på tiden. Alla småföretag som jobbar med att bokstavligen bygga grunden för hela samhället har väntat länge nog på att få mer förutsägbara och effektivare processer för miljöprövningen på plats.