Nyheter

Borgholm Energi sänker elnätsavgifterna

Från och med 1 juli 2023 sänker Borgholm Energi elnätsavgifterna. Justeringen innebär en kostnadssänkning med strax under 200 kronor i månaden för en typisk villakund.

En orolig elmarknad och höga elpriser i södra Sverige gjorde att Borgholm Energi höjde sina elnätsavgifter från 1 januari 2023, men nu sänks avgifterna till glädje för många.

– När vi beslutade om att justera elnätsavgifterna vid årsskiftet så var det för att täcka förväntade kostnader som vi trodde skulle förbli höga året ut, men det blev inte som vi först befarade. Eftersom anledningen till höjningen inte var för att ta ut vinst har vi valt att sänka kostnaderna nu när läget förändrats, säger Markus Wertwein Ros, VD på Borgholm Energi.

Traditionellt gör Borgholm Energi prisjusteringar en gång per år, men då har elprisets svängningar varit små och lättare att beräkna och prognostisera framåt i tid.

– Nu när elpriset och våra kostnader varierar alltmer kan elnätsavgifterna behöva justeras oftare. Just nu är det en sänkning som är aktuell och vi sänker mer nu än vad vi höjde vid årsskiftet. Det handlar om en prissänkning med i genomsnitt 17 procent för konsumenter. Sänkningen är fördelad på både den fasta och rörliga delen, fortsätter Markus Wertwein Ros.

Anledningen till prissänkningen beror delvis på de sänkta kostnader för elen som Borgholm Energi köper in från sin leverantör från så kallade överliggande nät. Det är en stor del av den el som sedan förs vidare till kunderna på Borgholm Energis elnät.

En annan viktig anledning till prissänkningen är att kostnaden för nätförluster hittills varit lägre än beräknat och en komponent till att elpriserna hålls nere är den energibesparing som elkunderna bidragit till.

– Minskad elförbrukning är en värdefull beteendeförändring som jag vill ta chansen att berömma. Genom att använda elen smart hjälps vi alla åt att hålla priserna nere och jag vill uppmana alla att fortsatta att spara på elen och att jämna ut sin förbrukning, avslutar Markus Wertwein Ros.