Nyheter

Mossa mixas med restprodukter från pappersmassaindustrin i nytt projekt

UBI-caset Shades of Green, utvecklat av Boreal Orchards, tillverkar en producerbar mossa som kan användas på byggnader, infrastruktur och för återuppbyggnad av naturen. Nu genomför grundaren Daniel Pacurar ett utvecklingsprojekt tillsammans med RISE Processum AB och Ecohelix, där mossans tillväxtkraft ska maximeras med hjälp av restprodukter från pappersmassaindustrin.

Att använda restprodukter från pappersmassaindustrin går helt i linje med Boreal Orchards kärnvärden om cirkularitet och minimerad resursanvändning. Visionen är att mossan ska kunna användas i såväl infrastruktur som i återställandet av områden som störts av industrier, vägbyggen och gruvdrift.

– Det här projektet är en bra möjlighet för oss för att se om biopolymererna från Ecohelix kan användas i vår produktion och om det funkar i lite större skala, säger Daniel Pacurar, Boreal Orchards.

– Mossor förknippas ofta med skogliga och naturliga livsmiljöer, och för oss är det en självklarhet att ta hänsyn till detta när vi utvecklar ett koncept för att förnya stads- och naturmiljöer med hjälp av mossor. Den här regionen har välutvecklade träförädlingsindustrier som genererar en betydande mängd restavfall som kan återanvändas på ett cirkulärt sätt.

Projektet genomförs på RISE i Örnsköldsvik och pågår fram till slutet av augusti. Såväl RISE som Ecohelix är spända på utfallet, som kan innebära ett nytt användningsområde för restprodukter från skogsindustrin.

– Det är ett spännande och lite annorlunda projekt för oss. Konceptet med producerbar mossa är nytt för oss, vi har inte odlat det tidigare i vår anläggning men det känns spännande att få lägga en grund och se utfallet, säger Frida Sandberg, forsknings- och utvecklingsingenjör, RISE .

Ecohelix bindemedel Woodmer, som består av biopolymer som utvinns av restprodukter från pappersmassatillverkningen, används inom flera olika områden. Det pågår många olika verifieringsprojekt men att använda bindemedlet i mossproduktion är något nytt.

– Vi är alltid intresserade av olika projekt som verifierar användningsmöjligheterna av våra polymerer. Det här är lite ”outside the box” och det känns roligt att vara med på det. Jag är inte så insatt i ämnet med mossa men om man kollar på Woodmers polymer så tror jag det finns en stor möjlighet att det ska kunna gå att applicera, säger Petri Oinonen, vd, Ecohelix.

Fotnot: Samarbetet genomförs som en FoU-aktivitet inom ramarna för projektet Innovationsplattform Bioraffinaderi: Accelerera till kommersialisering, som finansieras av EUs regionala strukturfonder via Tillväxtverket tillsammans med regionerna Västernorrland och Västerbotten, samt kommunerna Örnsköldsvik, Umeå och Sundsvall.

På bilden: Daniel Pacurar, vd för Boreal Orchards, och Frida Sandberg, RISE