Nyheter

Samhällsviktiga mineraler i berget när Nordic Mining bryter malm

Nordic Mining slår snart upp portarna till sin gruvindustri på Vestlandet i Norge. Timingen är perfekt då det finns en stark politisk vilja från EU-håll att öka mineralproduktionen i Europa.

– Norden har rätt förutsättningar för att bidra med modern och hållbar produktion av mineraler, säger Ivar S. Fossum, vd på Nordic Mining.

”Det finns en stark politisk vilja från EU-håll och västvärlden att öka mineralproduktionen i Europa”

Efter snart 18 år ser norska gruvbolaget Nordic Mining ASA fram emot att öppna upp mineralbutiken för Europa och den internationella marknaden, i norska Engebø. Produktionen av mineraler är redan finansierad och intecknad för fem år framöver, och bolaget etablerar sig nu som en långsiktig leverantör av högkvalitativa rutil- och granatprodukter.

– Nu bygger vi en hållbar och bärkraftig gruvindustri och producerar viktiga mineraler som efterfrågas av industrin och samhället. Det finns en stark politisk vilja från EU- håll och västvärlden att öka mineralproduktionen i Europa. Nya mål är satta vad som bör produceras och det behöver vi som land förhålla oss till, säger Ivar S. Fossum, vd på Nordic Mining.

Så vilka strömningar i omvärlden påverkar er affär?

– Förutom ökat fokus från EU på att vi måste ha mer produktion av mineraler i Europa finns också den geopolitiska förändringen med kriget i Ukraina som en viktig faktor. Det finns en stor oro i världen och globaliseringen har förändrats. Även spänningar mellan USA och Kina påverkar balansen. Här har hela Norden viktiga förutsättningar och den rätta geologin för att göra oss mindre sårbara genom att bidra med en modern produktion av mineraler.

Vad betyder Nordic Minings satsning för Norge?

– Norge har god ekonomi och vi har haft goda år tack vare vår olja. Men i en framtid när oljan måste bytas ut helt mot fossilfria alternativ är detta över. Så vad kan vi skapa som kan ge nya exportintäkter till butiken Norge? Vi behöver nu visa vägen med att bryta malm, också med hänsyn till att vi har behov av mineraler. Men förutom ekonomiska incitament handlar det också om att ge arbete och sysselsättning. Och det är en business för hela Norden.

Hur axlar ni rollen som en hållbar aktör?

– Hela branschen måste förflyttas men i vår del av världen ligger vi långt framme när det gäller säkerhet, miljö och teknologi. Särskilt i Sverige och Finland. Vi kan vara med och revolutionera mineralsbranschen när det kommer till elektrisk drift och autonom gruvbrytning. Det är inte självklart att det ska finnas människor i gruvan och genom AI kommer vi kunna göra arbetsplatsen säker på ett annat sätt än idag. Men detta kräver tillgång till kapacitet och forskning. Därför måste vi vara aktiva som aktörer och kan inte sitta stilla och hoppas att andra ska ge oss det vi behöver.

Vilka utmaningar står ni inför?

– Varje arbetsplats blir mer avancerad. Detta kräver högre kompetens och en ökad diversifiering. Men vi behöver också få samhället och politikerna att förstå vikten av mineraler och börja inse mineralens betydelse. Detta är avgörande för att driva framtiden. I Norge har det funnits en kunskapslucka på grund av fokus på vår olja.

Berätta om Engebø Project!

– Gruvprojektet i Engebø initierades redan 2006. Fram till 2022 jobbade vi med förhandsstudier, juridiska processer, regulatoriska frågor och samarbete med olika intressenter. Det har varit långa löptider och tagit längre tid än vi trodde. Men idag är vi är hundra procent finansierade och startar produktion av högkvalitativ rutil och granat under hösten 2024. Så småningom kommer vi också att engagera oss i nya projekt, helst i Norden.

Titanmineraler– varför är de viktiga?

– Titanmineralen rutil är en både stark och lätt mineral och kan vara helt avgörande för olika applikationer. Titan och karbon har gjort flygplanen lättare och också mer klimatvänliga. Titan är också enda mineralen som kroppen accepterar till hundra procent och därför tillverkas implantat som hjärta och höfter i titan. Det är också ett effektivt och miljövänligt pigment i måleriprodukter och kosmetik. Även när det kommer till batterier har titan blivit en viktig mineral. Viktigt här är att det är få nationer som har kunskap att producera högvärdig titan. Den enda producenten av rutil i Europa idag är Ukraina.

… och granat?

– Sedan 90-talet har vattenskärning blivit en välkänd skärprocess i industrin. Vatten blandas med granatmineral och du får en flytande skärstråle. Mineralen går också att återvinna. När det kommer till granat finns det små fyndigheter i Sverige och vi kommer att bli den första europeiska producenten.

Hur ser efterfrågan ut på rutil och granat under de kommande åren?

– Behovet av titan är stort och ökar globalt med BNP i alla länder. Dels som mineral för att sätta färg på saker, men också in i en lång kedja i industriprocessen. För brytning av rutil finns det stora gruvor i andra världsdelar, men det är svårt att hitta nya fyndigheteter. Efterfrågan är mycket stor och världsmarknaden håller jämnt ökande priser. När det kommer till granat finns en större balans men också ett lägre pris. Därför har logistikkostnaderna haft större betydelse då granaten importeras. Därför är det också av stor betydelse för Europa att kunna bryta den i Norden.

Vilken geografisk marknad verkar ni på?

– Europa kommer att vara vår hemmamarknad över tid, både för rutil och granat. Men vi kommer också långsiktigt att sälja rutil till Japan som är en stor producent av metall och färgämnen. Försäljningen av granat går främst till Europa och Nordamerika. I förlängningen kommer även Mellanöstern att vara vår marknad.

Vilka är de största milstolparna under 2022/23?

– Under februari 2022 fick vi etablerat en förfinansiering på 15 miljoner USD vilket avgjorde att vi kunde starta upp de fysiska arbetena i marken. I maj 2022 fick vi äntligen det sista tillståndet vi behövde och vår licens för att producera. Det var en kämpeviktig milstolpe. Vi kan nu garantera att gruvan kan utvecklas på ett säkert sätt och starta arbetet baserat på full finansiering med ca 277 miljoner USD. I januari 2023 slöt vi säljavtal och vi har nu kunder till alla våra produkter de kommande fem åren.

Till sist – vad gör dig stolt när det kommer till Nordic Minings?

– Vi har hållit på under många år och nu bygger vi ny industri. Målet är att starta produktionen under 2024. Vi kommer att skapa något stort och bidra med viktiga mineraler för människor och samhälle. Det gör mig stolt! avslutar Ivar S. Fossum.

FAKTA:

Nordic Mining är ett norskt gruvbolag med inriktning mot prospektering och utvinning av industriella material och metaller. Största delen levereras till en varierande krets av aktörer inom olika industrier, med huvudmarknad inom Norden. Bolaget etablerades 2006 som en spin-off från RockSource, där hela tidigare gruvverksamhet outsourcades. Nordic Mining har sitt huvudkontor i Oslo.

Läs mer on Nordic Mining på: 

https://www.nordicmining.com

Foto: Khusen Rustamov