Nyheter

Epiroc vinner stor gruvutrustningsorder inklusive batteri- och automationslösningar

Epiroc, en ledande produktivitets- och hållbarhetspartner för gruv- och infrastrukturindustrin, har vunnit en stor order för gruvutrustning, inklusive batterielektriska fordon och automationslösningar, från Boliden för användning vid tre av sina underjordsgruvor i Sverige. Den nya ordern följer Bolidens stora order av liknande utrustning förra året.

Boliden, ett av Europas största gruvbolag, har beställt ett brett sortiment av gruvtruckar, lastare och borriggar, inklusive flera batterielektriska versioner. Maskinerna kommer att användas i norra Sverige vid gruvorna Rävliden och Renström – där Boliden producerar zink, koppar, bly, guld och silver – och vid Kankberggruvan, där det utvinner guld och tellur, en mineral som bl.a. används i tillverkning av solceller.

Ordern värderas till cirka MSEK 130 och bokades under det andra kvartalet 2023.

– Boliden fokuserar på att optimera säkerhet, produktivitet och hållbarhet i sin gruvdrift, inklusive att producera metaller med ett lågt koldioxidavtryck, och vi är glada att de vänder sig till oss igen för att förse dem med rätt lösningar, säger Helena Hedblom, Epirocs VD och koncernchef.

– Vi uppskattar vårt samarbete med Boliden, tillägger Sami Niiranen, Chef för Epirocs Underground-division.Vi är mycket glada över att se ett stort intresse för våra lösningar, inte minst våra batterielektriska maskiner som genererar nollutsläpp i drift, en förbättrad arbetsmiljö för operatörerna med mindre buller, värme och vibrationer, mindre kostnader och energi för ventilation, och högre produktivitet. Våra batterilösningar har också marknadsledande säkerhetsstandarder.

Utrustningsordern inkluderar, bland andra maskiner, gruvtrucken Minetruck MT42 SG, ortdrivningsriggen Boomer E20 SG, och bergförstärkningsriggen Boltec E10 SG – alla utrustade med batterielektrisk drivlina. Deep Automation, Epirocs banbrytande paket med automationssystem och applikationer, kommer att användas för att automatisera Bolidens materialhanteringsprocess. Deep Automation ger kontroll över flexibla säkerhetszoner, produktion och autonom trafik i realtid – vilket ökar säkerheten, tillförlitligheten och produktiviteten.

Under 2022 beställde Boliden bl.a. batteridrivna borriggar och lastare.