Nyheter

PiteEnergi testar drönare och AI

Genom att digitalisera och effektivisera inspektionen av elnätet med hjälp av drönare, kan PiteEnergi möta de ökade kraven på en mer hållbar och säker energiförsörjning. Denna lösning är en viktig del av företagets strategi att alltid vara i framkant med den senaste tekniken och att leverera ett väl fungerande elnät.

Med hjälp av drönare och artificiell intelligens kan vi få en tydlig bild av underhållsbehovet på elnätet vilket gör att vi kan avhjälpa fel innan det märks för kunden.

Minst en gång om året måste vi som elnätsägare enligt lag besikta elnätet. Det görs vanligtvis med helikopter men nu finns nya möjligheter att besikta med ny teknik. Vi testar nu drönare för att besikta delar av vårt nät. Resultatet från drönarens bildmaterial analyseras av dataprogram med artificiell intelligens, AI, som kan se saker man inte kan se från en helikopter även om piloterna är rutinerade och kan flyga på låg höjd. Drönarna kan också utrustas med värmekamera för att upptäcka till exempel dåliga kontaktytor, som skapar högre värme när elektrisk ström passerar. Man kan säga att ju fler bilder AI:n ser på hur det ska se ut, desto säkrare blir programvaran att kunna se avvikelser och felaktigheter.

– Den största vinsten med systemet är att vi kan planera underhållet på ett bättre sätt, vi hittar och lokaliserar fel och kan åtgärda och jobba förebyggande innan felet leder till ett oplanerat strömavbrott för våra kunder, säger Fredrik Alm, chef Elnät.

Det finns många fördelar att besikta elnätet med hjälp av drönare, till exempel att drönaren är eldriven och inte orsakar några utsläpp. Den bullrar inte och tenderar inte att skrämma djur i någon stor utsträckning, vilket kan vara en utmaning med lågt flygande helikopter.