Nyheter

Gör smarta val för att bevara dricksvattnet

Vi bor på en planet som är täckt av vatten, men det betyder inte att vi har obegränsat med dricksvatten. Faktum är att många ställen runtom i världen faktiskt saknar tillgång till rent och säkert dricksvatten. Under varma sommardagar har det även hänt att Sverige fått införa bevattningsförbud.

Ändå finns det de som vill fylla sina pooler och vattna trädgården, vilket kräver stora mängder vatten. Men det finns smarta val man kan göra för att bevara dricksvattnet. Genom att använda mindre vatten, använda miljövänliga medel som inte förorenar dricksvattnet och uppmuntra andra att göra samma sak kan man hjälpa till att skydda Sveriges finaste dricksvatten!

Miljövänligt alternativ till pooler

En saltvattenpool är en pool som använder saltlösning istället för klor för att desinficera vattnet. Det är ett miljövänligare alternativ till traditionella klor som ofta används för att hålla pooler rena. Pooler som använder en saltklorinator genererar joner av natrium och klor från saltet, vilket hjälper till att desinficera vattnet. Dessa joner är inte skadliga för människor, men de hjälper till att döda bakterier och andra mikroorganismer som kan finnas i din pool. Dessa pooler är lite dyrare att installera, men de sparar pengar på lång sikt eftersom du inte behöver köpa klor eller andra kemikalier för att rengöra din pool.

Använd diskmaskinen

Det många inte vet är att diskmaskinen är ett miljövänligare alternativ till att diska manuellt. Det sparar både tid och energi, och det är mycket mer hygieniskt. Med en diskmaskin kan du spara upp till 50% av vattnet som används för att diska för hand. Diskmaskiner är också mycket effektivare än handdiskning, vilket gör att du kan spara tid och energi. De flesta moderna diskmaskiner har energisparfunktioner som hjälper dig att spara ytterligare energi. Alla dessa fördelar gör diskmaskinen till ett miljövänligare alternativ för att hålla din disk ren och fräsch.

Utnyttja regnvatten

Att utnyttja regnvatten hemma är ett bra sätt att spara pengar och minska miljöpåverkan. Det finns många olika sätt att använda regnvatten. Du kan till exempel använda det för att vattna trädgården, tvätta kläder eller rengöra disken. Det är också möjligt att installera en regnvattentank som kan samla upp regnvatten från taket och användas för att skölja toaletten. Genom att installera en regnvattentank kan man spara både energi och pengar då man inte behöver använda kommunalt vatten. Att utnyttja regnvatten hemma är ett bra sätt att bidra till en hållbar framtid.