Nyheter

Dubbla designpriser till Rototilt för nya joysticks

Rototilt har lanserat en rad nya produkter till grävmaskiner inom konceptet Rototilt Control, däribland företagets första joysticks. Nu vinner Rototilt både Red Dot Award och iF Design Award 2023 för just joysticksen RC Joysticks.

– Användardesign stod i första rummet för oss när vi började projektet att ta fram egna joysticks, så dessa utmärkelser är ytterligare ett bevis på att vi är på rätt spår, berättar produktchef Caroline Jonsson.

Rototilt Group AB tillverkar tiltrotatorer, maskinfästen, redskap och andra tillbehör för entreprenadbranschen. Under hösten 2022 lanserade de produktkonceptet Rototilt Control, med bland annat nya joysticks för grävmaskiner. Nu vinner Rototilt två internationella och prestigefyllda designpriser för sina joysticks – Red Dot Award 2023 och iF Design Award 2023.

– Vi är otroligt stolta och tacksamma över att tilldelas de här utmärkelserna, berättar produktchef Caroline Jonsson. Vårt främsta mål är såklart ett varmt mottagande av användarna, men det här är ytterligare ett bevis på att vi är ett bolag med innovationskraft.

Genom fälttester med både manliga och kvinnliga maskinförare har Rototilts ambition varit att designa ett handtag med bästa ergonomi oavsett handstorlek eller kön. Både material och utformning är noggrant utvalda för en hög nivå av komfort och design, menar Caroline.

– Det har varit en genomtänkt designprocess där syftet har varit att skapa en väl fungerande produkt som förbättrar arbetsmiljön för användaren, berättar Caroline. I samarbete med produktdesigners tog vi bland annat hjälp av 3D-printing och modellering. Allt från placering av knappar till ytkvalitet och materialval synades in i minsta detalj.

Tekniken bakom RC Joysticks premierar säkerhet och skalbarhet. Både hård- och mjukvarudesignen uppfyller säkerhetsstandarden ISO 13849. De är dessutom förberedda för framtida redskap och användningsområden.

– Vi har implementerat möjligheter till anpassningar vad gäller placering och funktion på knappar och rullar för att styra tiltrotator och maskin, berättar ingenjören Mikael Häggström. Redskap och användningsområden utvecklas ständigt och vi vill att RC Joysticks ska vara tekniskt förberedda på framtida applikationer.