Nyheter

STILFOLD och Georgia Tech i strategiskt samarbete för origamiinspirerad tillverkningsteknik

Målet med samarbetet mellan STILFOLD och Georgia Tech’s School of of Civil and Environmental Engineering är att sprida kunskap och vidareutveckla STILFOLDs unika tillverkningsmetod. Metoden, där material böjs och viks till sin rätta form i en origami-inspirerad process leder till avsevärt mindre materialåtgång och lägre miljöpåverkan än konventionella metoder.

Samarbetet omfattar såväl kunskapsutbyte som ett trainee-program, där studenter kommer att få möjlighet att arbeta direkt med tekniken i STILFOLDs lokaler i Nacka, Stockholm. Georgia Tech kommer att utbilda specifikt i STILFOLDs teknik under hösten och studentutbytet kommer att starta i början av nästa år.

– Genom STILFOLD får våra studenter direkt erfarenhet av det absolut senaste inom avancerad ingenjörskonst och även ett tydligt hållbarhetstänk i hela konstruktionsledet. Dessutom får de möjligheten att arbeta nära en startup, något som är centralt i all vår undervisning. Vi är mycket glada att få möjligheten att arbeta med ett så innovativt företag som STILFOLD och ser fram emot att bidra till att utforska och utveckla deras teknik ytterligare, säger Dr. Lauren Stewart på Georgia Tech’s School of Civili and Environmental Engineering.

Georgia Institute of Technology är ett av de främsta forskningsinriktade amerikanska universiteten med runt 40 000 studenter. Universitetet bedriver verksamhet i Atlanta i USA, Lorraine i Frankrike, Shenzhen i Kina samt genom distans och online-kurser.

Skolan rankar som nummer två i USA för sitt civilingenjörsprogram på grundnivå och som nummer tre för sitt master-program.

– Att få chansen att arbeta så här nära ett världsledande universitet är en otrolig möjlighet för oss som företag. Vi ser mycket fram emot att se hur såväl skolan som helhet som de enskilda studenterna tar sig an vår teknik och förhoppningsvis bidrar till att hitta nya, spännande applikationsområden, säger Jonas Nyvang, VD och medgrundare av STILFOLD.

STILFOLD arbetar i dag huvudsakligen med stålplåt, inte minst för sin egen första produkt STILRIDE 1, som är en el-motorcykel som fullt ut utnyttjar den unika och nu även patenterade tillverkningstekniken. Redan i dag kan man även tillverka avancerade konstruktioner av aluminium, men fler material är på gång.

– Vi tittar ständigt på hur den origami-inspirerade processen kan förbättra och förenkla konstruktioner, oavsett material som används. Stål och aluminium är bara början och även här ser vi stora möjligheter med samarbetet med Georgia Tech, avslutar Jonas Nyvang.

STILFOLD samarbetar sedan tidigare med ett antal företag och institutioner, bland andra Polestar i deras satsning på en klimatneutral bil till 2030 samt rymdforskningsbolaget I.S.A.A.C.