Nyheter

Debatt: ”Kärnkraft gör samhället sårbart”

”Genom Rysslands krig i Ukraina har kärnkraftens säkerhets­risker blottlagts på ett obehagligt sätt. Men regeringen, med sin stora entusiasm för kärnkraft, är tyst kring detta. Vi är på väg att ­bygga in oss i ett ännu mer sårbart energisystem.”

Det skriver Olof Stenlund, Civilingenjör, i en debattartikel i Dagens ETC:

”Mig veterligen är det första gången i historien som anläggningar för kärnkraft berörs av krig. Detta samtidigt som vårt eget säkerhetsläge bedöms vara det sämsta sedan kalla kriget. Det svenska försvaret rustas upp, ett Nato-inträde förestår och den civila beredskapen stärks. I det sammanhanget skulle det vara självklart att väga in kraftproduktionens sårbarhet på ett tydligt sätt.”

”Det Ukrainska kärnkraftverket i Zaporizjzja ligger som bekant i stridsområdet och ofta kommer oroande rapporter därifrån. I krigets inledande skede förekom också stridshandlingar inom kontaminerade områden vid Tjernobyl.Mig veterligen är det första gången i historien som anläggningar för kärnkraft berörs av krig. Detta samtidigt som vårt eget säkerhetsläge bedöms vara det sämsta sedan kalla kriget. Det svenska försvaret rustas upp, ett Nato-inträde förestår och den civila beredskapen stärks. I det sammanhanget skulle det vara självklart att väga in kraftproduktionens sårbarhet på ett tydligt sätt.”

Läs hela debattartikeln här:

www.etc.se

Foto: Taken