Nyheter

Nobelpriset för robotik går till Roberta Nelson Shea från Universal Robots

För andra gången inom fem år har en nyckelperson på Universal Robots, den danska tillverkaren av samarbetsrobotar (cobotar), tilldelats världens mest prestigefyllda robotpris, Joseph F. Engelberger Robotics Award, som ofta beskrivs som Nobelpriset för robotik.

Roberta Nelson Shea, Universal Robots Global Technical Compliance Officer, tog natten till i dag svensk tid emot priset för Applikationer vid en ceremoni på Automate Show i Detroit. Hon följer i Esben Østergaard, medgrundare av Universal Robots, fotspår som 2018 fick Engelberger-priset i kategorin Teknik.

Kategorin Applikationer uppmärksammar personer eller organisationer som har gjort ett betydande bidrag till utvecklingen av robotteknik och dess praktiska tillämpning. Roberta fick priset för sitt enastående arbete i samband med robotsäkerhet i hela världen.

– Jag är oerhört hedrad över att få ta emot detta pris, säger Roberta Nelson Shea. Jag ser det som ett erkännande av inte bara mitt arbete, utan också av Universal Robots och Teradynes engagemang för säkerhet. Detta pris är ett erkännande av alla som har bidragit till robotsäkerhet under åren. När jag började arbeta inom det här området för mer än fyra decennier sedan kände jag att jag hade ett personligt uppdrag och att det inte fanns någon annan som skrev under på det tillsammans med mig. Nu, särskilt efter framväxten av kollaborativa robotapplikationer, är vi alla överens om vikten av säkerhet.

Under de senaste åren har andra kvinnor fått Engelberger-priset, och detta är ytterligare en indikation på hur robottekniken har utvecklats sedan Roberta började i branschen 1982.

– Lyckligtvis är jag inte den första kvinnan som fått detta pris, men eftersom kvinnor fortfarande är i minoritet i robotbranschen hoppas jag att min karriär kan vara en inspiration för yngre kvinnor eftersom de har en viktig roll att spela i den framtida utvecklingen av både robotteknik och teknik i allmänhet.

Kim Povlsen, vd för Universal Robots, har också uppmärksammat Robertas prestationer.

– Det här priset är ett bevis på det fantastiska bidrag som Roberta har gjort till robotindustrin. Inom robotteknik, och särskilt när det gäller cobotar, är säkerheten alltid högsta prioritet. Robertas engagemang för säkerhet har bidragit till att skapa standarder för samspelet mellan människor och robotar. Detta har varit ett viktigt bidrag till den samarbetet som vi idag ser mellan människor och cobotar på tusentals arbetsplatser, säger Kim Povlsen.

För mer information, besök:

www.universal-robots.com