Nyheter

Debatt: ”Ny havsbaserad vindkraft möjliggör fossilfritt flygande”

”Fossila bränslen måste fasas ut snabbt för att vi ska klara klimatmålen. Sverige är bland de länder som har bäst förutsättningar att leda omställningen och därmed säkra framtida konkurrenskraft. Längs västkusten, från Göteborg till Lysekil, finns Sveriges stora raffinaderier och petrokemisk industri samlade. På västkusten finns möjligheterna.”

Det skriver Anna Borg, vd och koncernchef, Vattenfall, Hilde Wahl, Verkställande Direktör St1 Sverige AB, Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren och Magnus Heimburg, vd Preem i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Internationellt produceras årligen 300 miljoner ton flygbränsle och 400 miljoner ton plast från fossila kolväten som olja. Ett alternativ för att ersätta de fossila råvarorna är biomassa, men tillgången till hållbar biomassa är begränsad. Elflyg kan spela en roll men främst för kortare sträckor. För internationellt flyg riktas därför allt större uppmärksamhet mot elektrobränslen som en skalbar lösning, att göra kolväten av koldioxid och vätgas från fossilfri el.”

Läs hela debattartikeln här:

www.gp.se

Foto: Enrique