Nyheter

Odfjell Technology levererar rigglös P&A-enhet till norska geotermiska projekt på land

Odfjell Technology, en integrerad leverantör av offshore-borrning och brunnsoperationer, brunnsserviceutrustning inklusive projekt- och ingenjörstjänster, har framgångsrikt distribuerat sin innovativa rigglösa plug and abandonment-enhet (P&A) för ett geotermiskt pilotprojekt i Tromsø, Norge.

Förutsättningarna i borrhålet för ytterligare testning och utveckling av ett banbrytande underjordiskt värmelagringskoncept etablerades framgångsrikt genom att använda utrustning och driftsprinciper från olje- och gasindustrin till havs.

I nära samarbete med Xrig och Halliburton spelade Odfjell Technology en nyckelroll i planeringen och genomförandet av detta projekt för Kvitebjørn Varme – företaget som driver fjärrvärmeanläggningen i staden Tromsø. Det övergripande målet för projektet var att utveckla ett underjordiskt värmelagringskoncept utvecklat av Ruden AS, som vann innovationspriset på ONS 2022.

Projektets mål var att skapa ett nätverk av underjordiska sprickor mellan en central injektorbrunn, tillsammans med omgivande produktionsbrunnar placerade i en cirkel runt injektorn. Alla brunnar hade förborrats ner till 300 meters djup. Odfjell Technologys rigglösa P&A-enhet användes för att installera en hydraulisk stimuleringsenhet, sandspruta och spräcka formationen var femte till sjunde meter från 270 till 70 meters djup.

Efter etableringen av sprickor bekräftades betydande flödeskommunikation mellan injektorbrunnen och de olika tillverkarna genom att utföra ett injektionstest, vilket innebar att idealiska förhållanden nere i borrhålet uppnåddes för att ytterligare testa Ruden AS värmelagringskoncept.

Med detta spricksystem på plats kan Kvitebjørn Varme nu använda den överskottsvärme som produceras från sin anläggning under sommaren för att värma upp vatten, kontinuerligt cirkulera varmvatten ner i injektorbrunnen, in i spricknätet och upp genom produktionsbrunnarna. Värme överförs sedan från varmvattnet till formationen, vilket med tiden värmer upp berget. Under vintern kommer kallt vatten att cirkuleras in i samma uppvärmda spricksystem och överföra den lagrade värmen till det kalla vattnet. Varmvatten produceras sedan från produktionsbrunnarna, redo att distribueras direkt till fjärrvärmenätet.

Odfjell Technologys rigglösa P&A-enhet kan också användas för rigglös slotsåtervinning och P&A-operationer offshore på fasta plattformar, vilket minskar utsläppen genom sparad riggtid, minskat personalbehov och förbättrad transportlogistik.

Den rigglösa P&A-enheten kan spara upp till en tredjedel av riggtiden som krävs för nya brunnar från slotåtervinningsoperationer eller minska den erforderliga riggtiden till hälften för permanenta P&A-kampanjer genom optimal och effektiv användning av riggborrtorn och tillhörande resurser.

Elisabeth Haram, Executive Vice President Well Services på Odfjell Technology:

– Odfjell Technology använder sitt 50-åriga arv inom olje- och gasindustrin för att spela en ledande roll i energiomställningen.

– Detta mycket spännande och strategiskt viktiga geotermiska pilotprojekt visar tydligt hur vår teknologi och erfarenhet kan tillämpas över hela energimixen, och vilket samarbete och kompetensdelning mellan olje- och gasindustrins ledare och nya industripartners inom energisektorn kan åstadkomma.

– Vårt kompletta, rigglösa P&A-erbjudande för offshore SR- och P&A-verksamhet kommer att lanseras under de kommande fyra till sex månaderna – vi ser fram emot att arbeta med kunder och partners för att implementera detta i stor skala över hela världen.