Nyheter

Axpo ska utveckla en av Sveriges största batterilagringsanläggningar

Axpo ska utveckla en av de största batterilagringsanläggningarna i Sverige. Inköpt från projektutvecklaren SENS (Sustainable Energy Solutions Sweden), är anläggningen i Filipstad designad för att tillhandahålla kringtjänster för att balansera elnätet. Starten är  beräknad till  början av 2024.

Axpo kommer att utveckla ett 25 MW litiumjonbatterilagringssystem cirka 300 km västerut av den svenska huvudstaden Stockholm, i staden Filipstad.

Batterilagringen kommer att vara används för att tillhandahålla kringtjänster för att balansera elnätet. Konstruktion av Anläggningen beräknas starta i början av 2024. På samma plats kommer Axpo även fortsätta att utveckla en markmonterad solcellsanläggning med en kapacitet på upp till 20 MW.

De två projekten täcker en yta på över 23 hektar (230 000 m2). SENS (Sustainable Energy Solutions Sweden) initierade utvecklingen av båda projekten, som Axpo förvärvade den 15 maj 2023. Axpo och SENS kommer att gemensamt utveckla de två projekt.

Parterna har kommit överens om att inte avslöja kommersiella villkortransaktion.

Axpo Group Head of Batteries & Hybrid Systems, Frank Amend:

– Det är vi förvärvar två viktiga projekt från SENS, som vi kommer att utveckla tillsammans med dem. Batterilagringssystem och solenergi blir allt viktigare i världen framtidens kraftmix, och vi ser fram emot ytterligare samarbete med vår kollegor från SENS.

SENS VD Henrik Boman:

– Vi är glada över att samarbeta med Axpo, ett ledande företag internationell nytta som verkligen ligger i framkant när det gäller att driva energiomställningen över Europa. Detta projekt kommer att bli en av Sveriges största sol- och batteriparker, så vi är mycket stolta över att få samarbeta med en så respekterad och erfaren partner. Vi kommer att arbeta nära tillsammans för att säkerställa projektets framgång och se bra potential för framtida partnerskap med Axpo.

Expertis inom utveckling och konstruktion av batterilagring

Under flera år har Axpo varit involverad i utveckling, konstruktion och kommersiell optimering av storskaliga batterilösningar. År 2030 siktar företaget att ha utvecklat en betydande mängd lagringskapacitet i Europa. Rita på omfattande expertis inom internationell energihandel, marknadsför Axpo effektivt batterier, vilket säkerställer optimalt utnyttjande av lagringsutrymmen i tilläggstjänst och spot marknadshandel. Axpo har varit verksamt i Sverige sedan 2005.