Nyheter

Nytt samarbete: SKF och Wolong Group

SKF och Wolong Group, den kinesiska globala tillverkaren av motor- och frekvensomriktare, har undertecknat en avsiktsförklaring om att undersöka möjligheterna att ingå ett strategiskt samarbete med fokus på att främja och tillämpa magnetlagerteknik. Genom att förse marknaden med mer konkurrenskraftiga höghastighetsmotorer med tillhörande frekvensomriktare strävar bolagen efter minskade kostnader och ökad verkningsgrad för kunderna, samt att säkerställa en hållbar utveckling av branschen.

Tack vare tillgången till magnetlagerteknik kan höghastighetsmotorer med frekvensomriktare öka verkningsgraden med 30-50% jämfört med traditionella system. Magnetlager behöver ingen smörjning, är lätta att underhålla och har hög tillförlitlighet, vilket ytterligare förbättrar systemets verkningsgrad samt avsevärt minskar utrustningens livscykelkostnad.

Drivet av Kinas ”dual carbon goal” samt en strävan mot en mer hållbar utveckling har höghastighetsmotorer med magnetisk levitation blivit alltmer fördelaktigt för roterande utrustning. Dessa motorer har lågt mekaniskt slitage, låg energiförbrukning, lågt ljud och lång livslängd och är särskilt lämpliga för speciella miljöer som höghastighets-, vakuum- och extremt rena miljöer. Motorerna används till exempel inom industrier som petroleum, kemiteknik, stål, kol, cement, transport, fordon, textil och kraftenergi.

Thomas Fröst, President, Independent and Emerging Businesses, på SKF:

– Marknaden för höghastighetsmotorer med magnetisk levitation har stora utvecklingsmöjligheter. Genom att undersöka ett samarbete med Wolong Group kommer vi att kunna förse kunderna med mer konkurrenskraftiga produkter och tjänster, samtidigt som vi ytterligare utvidgar användningen av höghastighetsteknik och kontrollsystem för magnetlager och höghastighetsmotorer.

Douglas Pang, ordförande för Wolong Electric Group:

– Vi fäster stor vikt vid vårt samarbete med SKF. Vårt samarbete i projektet kring höghastighetsmotorer, magnetlager och frekvensomriktare kompletterar varandras fördelar, förbättrar energieffektiviteten avsevärt, och minskar koldioxidutsläppen. Vår ambition är att förse marknaden med nya höghastighetsmotorer med magnetisk levitation och samtidigt bidra till en hållbar utveckling.