Nyheter

Haraholmen ska utvecklas med små och mellanstora verksamheter

Haraholmens industriområde är känt för sitt hamnnära läge, sina stora ytor och utmärkta logistikmöjligheter i form av sjötrafik och tåg. Intresset att etablera sig här har varit stort, även bland internationella elintensiva företag, men tyvärr har ingen större etablering landat främst på grund av bristande elkapacitet. Nu styr Piteå kommun om fokus till att attrahera mindre och mellanstora företag som kan dra nytta av Haraholmens fördelar och stärka Piteås näringsliv som helhet.

Under 2022 utarbetade Piteå kommun nya mål och prioriteringsgrunder för etableringsarbetet på Haraholmens industriområde. Det innebär att arbetet med att attrahera hit företag fortsättningsvis ska utgå från områdets unika förutsättningar och ha ett ökat fokus på att skapa arbetstillfällen. Målet är 300 nya arbetstillfällen till Haraholmen till år 2026.

– För att få ett annat utfall behöver vi tänka annorlunda. Genom åren har pågående förhandlingar med de stora bolagen gjort att vi inte kunna etablera mindre verksamheter. Nu öppnar vi upp för fler verksamheter som kan bidra till både Haraholmens och Piteås utveckling, säger näringslivschef Nicklas Winblad von Walter.

Piteå kommun har kvar ambitionen att attrahera verksamheter inom ”ny grön industri”. För att snabba upp handläggning och beslut har fyra principer formulerats. Företagen bör vara i behov av större yta, lagom mycket energi, logistikmöjligheter – gärna sjötrafik och tåg – och/eller medföra nya arbetstillfällen.

– Det känns bra att vi formulerat våra insikter och erfarenheter från de senaste åren. Med tanke på det stora intresset att etablera och omlokalisera så kommer det här ge effekt. Vi har ett av Norrbottens bästa industritomter som är helt klart för expansiva bolag, säger näringslivschefen.

Under det senaste decenniet har kommunen och Piteå Port & Hub investerat stora pengar i att färdigställa markytor, bygga ut hamnen och etablera fler vägar och annan nödvändig infrastruktur, vilket är ett optimalt och tryggt utgångsläge i en etableringsprocess.

I dagsläget pågår ett flertal förhandlingar om etableringar, men det finns fortfarande ledig yta för nya verksamheter och projekt.

– I Piteå finns Haraholmens industriområde med stor potential, Norra Europas största landbaserade vindkraftspark och ett brett näringsliv med fler viktiga företag för den gröna omställningen. Vi vill att Piteå ska växa och genom att bredda etableringsmöjligheterna ger vi plats åt fler företag som kan växa och skapa arbetstillfällen, säger Patric Lundström, kommunstyrelsens ordförande.

Foto: Sara Holm