Nyheter

Det kan vara världens mest värdefulla patent – “Swipe” – bakom står två svenska uppfinnare

I början av 2000-talet uppfann två svenska innovatörer det första gest- och svepstyrda mobila gränssnittet, det som senare skulle kallas “swipe” och användas dagligen av miljarder användare världen över. Men historien skulle komma att skrivas annorlunda.

Thomas Eriksson, med sin medgrundare i Neonode Magnus Goertz, började skissa på ett nytt sätt att navigera på mobila enheter redan 2000, och 2004 förändrade dom den mobila marknaden i grunden då bolaget släppte sin första produkt, mobilen N1, som helt gick att styra med fingrarna och genom snabba svep och geströrelser.

Men i folks ögon blev historien en annan då Apple förstod att det här med svep och gester är framtiden och lanserade 2007 produkten iPhone.

Neonode var först

Det skulle krävas två decennier och en enorm patenttvist innan det blev officiellt, i december 2022, att Neonode var först med svep och geststyrning, då Samsung och Apple inte lyckats ogiltighetsförklara Neonodes grundpatent för svep och gester på mobiler.

Den 11e maj, släpptes del 1 av dokumentärpodden Miljardpatentet från Spotify Dok som berättar den här historien, om två svenska uppfinnare, Thomas Eriksson och Magnus Goertz, som uppfann sveptekniken som används i stort sett alla moderna mobiltelefoner, och deras bolag Neonode som tog upp kampen mot teknikjättar som Apple, Samsung och Google.

“Vi tänkte att en mobil skulle man helst vilja kunna använda med en hand”

I början av 2000-talet är pekskärmar i telefoner fortfarande i en tidig fas och gav ingen vidare användarupplevelse då man inte kunde styra mobilen med fingrarna utan var tvungen att använda en ”penna”. Thomas och Magnus ville ha en mobil som gick att styra med fingrarna och med en hand. Dom blev tvungna att utveckla en helt ny teknik i form av både hårdvara och mjukvara som gjorde det möjligt att gå från att “peka” till att “svepa”.

– Genom svep kunde man ersätta tangentbordstryck och kombinationer av dessa genom enkla sveprörelser över skärmen, säger Thomas, numera medgrundare i XIRIS Group som är en del av UX Ventures AB, i dokumentärpodden Miljardpatentet från Spotify Dok.

Thomas fortsätter:

– vi tänkte att en mobil skulle man helst vilja kunna använda med en hand, och att man skulle kunna navigera med sin tumme och nå hela skärmytan. Det andra var att man skulle gå från att man trycker till sveper för att det är mycket lättare att använda sin mobil på det sättet.

Patenten för den tekniken har revolutionerat hur vi interagerar med mobiltelefoner, skärmar och teknik. Rättsprocesserna pågår fortfarande och i nästa steg ska domstolen fastställa om det rör sig om patentintrång och hur stora skadestånd som i så fall kan bli aktuella. Enligt experter kan patentens värde teoretiskt vara upp mot 50 miljarder dollar – ”världens mest värdefulla patent”. Rättegången mot Samsung kommer att hållas den 28 juni 2024. Fortsättning följer.

Thomas Eriksson – återigen före sin tid

– Dom vill helst prata om sina nya uppfinningar, och jag misstänker att dom har något stort på gång, att dom återigen är före sin tid, säger Jesper Spanne, producent av Miljardpatentet för Spotify Dok, i sista delen av dokumentärserien.

Thomas lämnade sin roll som VD i Neonode Inc 2018 och fortsätter nu sin innovationsresa genom XIRIS Group och UX Ventures AB som bygger bolag, produkter och tjänster som drar nytta av MIRS™-tekniken, Mobile Interactive Real-Time Streaming.

XIRIS portföljbolag skapar nya mobila användarupplevelser med banbrytande mobil realtids-strömningsteknik som tillåter även den enklaste och minsta konsumentprodukten att transformeras till en mobil superdator.

I XIRIS portfölj finns bland andra UXstream AB som har utvecklat MIRS™-tekniken och som möjliggör Ecological Computing™, och Platonum som har tagit fram världens första Deep Augment™-klocka.