Nyheter

Marknadsandelar för industriella nätverk 2023 enligt HMS Networks

HMS Networks gör varje år en analys av den industriella nätverksmarknaden för att få en uppskattning över nya anslutna noder inom fabriksautomation. Årets studie visar att den industriella nätverksmarknaden väntas växa med 7 % 2023. Industriellt Ethernet uppvisar fortfarande den högsta tillväxten och står nu för 68 % av alla nyinstallerade noder (66 % förra året). Fältbussar sjunker till 24 % (27) medan trådlöst växer till en marknadsandel på 8 % (7% förra året). PROFINET och EtherNet/IP delar förstaplatsen i nätverksrankingen med 18 % marknadsandel följt av den starka utmanaren EtherCAT nu på 12%.

Varje år presenterar HMS Networks sin analys av den industriella globala nätverksmarknaden, med fokus på nyinstallerade noder inom fabriksautomation. Som en oberoende leverantör av lösningar inom Industriell ICT (Informations- och kommunikationsteknik), har HMS en betydande inblick i den industriella nätverksmarknaden. 2023-års studie inkluderar uppskattade marknadsandelar och tillväxttakt för Fieldbus-lösningar, industriellt Ethernet och trådlös teknik. I 2023-års studie konstaterar HMS att den industriella nätverksmarknaden fortsätter att växa och att den sammanlagda marknadstillväxten under 2023 förväntas bli +7 %, vilket bekräftar den fortsatta betydelsen av nätverksanslutning i fabriker.

Industriellt Ethernet växer stadigt

Med en tillväxt på 10 % fortsätter Industriellt Ethernet att ta marknadsandelar. Industriellt Ethernet står nu för 68 % av den globala marknaden för nyinstallerade noder inom fabriksautomation (jämfört med 66 % förra året).

Striden mellan PROFINET och EtherNet/IP fortsätter, och de leder nätverksrankningen med 18 % marknadsandel vardera, men EtherCAT fortsätter också att växa starkt och är nu på en tredje plats med 12 % marknadsandel.

Fieldbus minskar igen

Förra årets tillväxt för fältbussar visade sig vara tillfällig, eftersom antalet nya fältbuss-installationer minskar med -5 % under 2023. PROFIBUS leder fältbuss-rankingen med 6% marknadsandel – men marginalen är liten, Modbus-RTU ligger strax under på 5%.
Tillsammans står Fieldbus-segmentet för 24 % (27) av marknaden 2023. Även om antalet nya fältbuss-noder minskar kommer många enheter, maskiner och fabriker fortfarande att förlita sig på välfungerande och beprövade Fieldbus-lösningar i många år framöver.

Trådlöst växer snabbast

Den trådlösa tillväxten accelererar till +22% 2023, då fler trådlösa nätverkslösningar införs i fabriksautomation. Typiska användningsområden är kabelersättning, trådlös maskinåtkomst och uppkopplingar till mobila industrienheter.

Industriella nätverk är nyckeln till produktivitet och hållbarhet inom tillverkningsindustri

– Solida industriella nätverksanslutningar är nyckeln till att uppnå den driftstid som krävs för att nå produktivitets- och hållbarhetsmål inom fabriksautomation, säger Magnus Jansson, produkt- och marknadstchef på HMS Networks, inom affärsenheten Anybus. Kvalitet, säkerhet och möjligheten att få insikter genom enhets- och maskindata, är viktiga drivkrafter som vi ser för den fortsatta expansionen av industriella nätverk.

Regionala nätverksvariationer

EtherNet/IP, PROFINET och EtherCAT är dominerande i Europa och Mellanöstern, där även PROFIBUS och Modbus-TCP klättrar stadigt uppåt. Den amerikanska marknaden domineras av EtherNet/IP, EtherCAT utvecklas starkt och tar marknadsandelar. PROFINET leder en fragmenterad asiatisk marknad, följt av EtherNet/IP och starka utmanare som CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS och Modbus (RTU/TCP).

Studiens omfattning:

Studien innehåller HMS:s uppskattning för 2023, baserat på antalet nya installerade noder inom fabriksautomation. En nod definieras som en maskin eller enhet ansluten till ett industrifältnätverk.
Siffrorna representerar HMS samlade lägesbild, baserat på inblickar från kollegor i branschen, vår egen försäljningsstatistik och samt helhetsbild av marknaden.