Nyheter

YIT i topp hos Ingenjörsstudenter

Ingenjörsstudenter har rankat YIT som den mest idealiska byggbranschens arbetsgivare i Universums studentundersökning 2023 för femte gången i rad. På rankningslistan över idealiska arbetsgivare inom teknikbranschen nådde YIT femte plats. Totalt har 3 226 ingenjörsstudenter svarat på enkäten. YIT har också rankats som den ideala arbetsgivaren inom byggbranschen bland högutbildade yrkesverksamma i Universums Professionals Survey under tre år i rad.

YIT kommer att tillhandahålla sommarjobb och praktikplatser för cirka 600 unga i år. År 2022 erbjöd YIT fast anställning till cirka 100 praktikanter i Finland.

– Vi erbjuder sommarjobb och traineemöjligheter för ungdomar som motsvarar deras studier och systematiskt utvecklar sin kompetens. Vi vill också investera i en utmärkt traineeupplevelse. För detta ändamål utser vi en handledare för varje trainee under hela praktikperioden, säger Katja Ahlstedt, Executive Vice President, Human Resources på YIT Group.

Tillsvidareanställningar för 100 studenter 2022

YIT anser att det är viktigt att unga får anställning i byggbranschen. Sommarjobb och praktikplatser ger unga människor branscherfarenhet, samtidigt som företaget får möjlighet att utbilda nya yrkesverksamma och få nya perspektiv på affärer.

I över ett decennium har utbildningsprogrammet YIT Path gett en målstyrd väg till ett yrke, särskilt för byggnadsindustristudenter men också för ungdomar med annan akademisk bakgrund. Förra året hade YIT totalt cirka 650 praktikanter, varav cirka 100 studenter erbjöds fast anställning under året.

– Under sina traineeperioder får studenterna som deltar i YIT Path-programmet mycket praktisk erfarenhet och vägledning från erfarna proffs, men de tilldelas också självständiga ansvar och uppgifter som hjälper dem att bygga upp sina färdigheter. När de väl har slutfört YIT Path-programmet är de mycket väl förberedda för att komma in i arbetslivet och ta ett betydande ansvar, säger Thomas Finell, Head of Talent Attraction på YIT.

Förutom att erbjuda fasta jobb till ett betydande antal praktikanter varje år, erbjuder företaget timarbete till vissa studenter under läsåret.

Arbetsgemenskapens betydelse

Studentenkäten inkluderade också frågor om de viktigaste egenskaperna förknippade med arbetsgivare. Bland attributen i kategorin människor och kultur bedömde respondenterna ”en vänlig arbetsmiljö” som den viktigaste, vilket var fallet förra året. ”Respekt för sitt folk” bedömdes som den näst viktigaste egenskapen.

I YIT:s trainee-feedback-undersökning 2022 sa 99 % av de tillfrågade att de var villiga att rekommendera YIT som arbetsgivare till vänner, 97 % skulle vilja fortsätta arbeta på YIT och 93 % sa att de kände för att vara en del av arbetsteamet .

Det är viktigt för oss att praktikanter trivs med att vara en del av vår arbetsgemenskap och får en framgångsrik och säker traineeupplevelse. Vår utmärkta trainee-feedback visar också att vi tillsammans med kollegor, arbetsledare och andra medlemmar av vår personal kan ge studenterna en ansvarsfullt hanterad väg till byggbranschen som ger dem tillgång till en intressant karriär”, avslutar Thomas Finell.

YIT siktar på att erbjuda sommarjobb eller traineetjänster till cirka 600 studenter 2023.