Nyheter

Danmark: Innovationsprojektet Quali Drone har utvecklat en automatiserad drönarinspektion

Parterna i innovationsprojektet Quali Drone i Danmark har utvecklat en automatiserad drönarinspektion som har potential att spara tid och pengar samtidigt som säkerheten förbättras avsevärt. Projektet har skapat ett startupföretag som redan är på väg att spridas till andra branscher.

Med användning av drönare, artificiell intelligens och digital tvilling har partnerna i innovationsprojektet Quali Drone visat vägen till en snabbare, billigare, effektivare och säkrare inspektion av energibranschens stora objekt.

Det har alltså tagits fram ett alternativ till den manuella, dyra och tidskrävande besiktning som sker idag – och som dessutom är riskfylld för de inblandade medarbetarna.

– Lösningen som partnerna har hittat genom innovationsprojektet är efterfrågad inom energisektorn. Men det är tillämpbart i alla branscher där det finns stora strukturer och där inspektionsprocessen är dyr eller besvärlig, säger Christian Boysen, projektdirektör på Energy Cluster Denmark.

Potentiell marknadsledare

Flera andra branscher och branscher har uppmärksammat potentialen i Quali Drones drönarinspektion, och det känner Jesper Smit som har omvandlat kombinationen drönarfotografering, scanning och analys till företaget Quali Drone, som han äger:

– Projektet har lett till att vi idag har en teknik som kan lösa det vi tänkt lösa, och ett företag som är på väg att anställa sin 4:e medarbetare. Det har gått från idé till produkt och koncept, som vi nu har på väg ut på marknaden. Inte bara energisektorn utan också byggande, infrastruktur och mycket annat, säger han.

Företaget Zebicon, som bidragit med industriell mätteknik till projektet, ser goda möjligheter att sprida lösningen:

– Om du ställer den retoriska frågan om mätningar kommer att göras från drönare i framtiden är svaret för mig ett uppenbart ja, säger Jeppe Hebsgaard Laursen, VD:

– Med de lösningar vi har hittat här kommer vi att kunna lösa vissa problem med våra kunder som andra inte erbjuder. Jag tror på potentialen att bli marknadsledare, säger han.

Innovationsprojektet stöds av EUDP.

– Innovationsprojektet Quali Drone kan effektivisera och förbättra inspektion av stora konstruktioner och samtidigt minska risken vid arbete på höjd med användning av drönare, AI och digital twin. Många industrier kan använda det, säger Jens Skoustrup-Jacobsen, COO för AI och mjukvaruspecialister Desupervised:

– Det öppnar upp en mängd möjligheter att använda AI på ett rent praktiskt sätt. Nu har vi tekniken – det är bara att få den att rulla ut, säger han.

Se alla nominerade till Årets innovationsprojekt 2023:

Partners:

Bladt Industries

Quali Drone

Zebicon

DTU Vindenergi

Energikluster Danmark

Projektperiod:

maj 2019 – december 2022

Budget:

Cirka. 14,4 miljoner DKK i totalbudget. Innovationsprojektet stöds av EU:s Regionalfond, EUDP och Region Midtjylland.