Nyheter

Keestrack släpper ny version av sitt minsta sorteringsverk K3e Zero

Fredheim Maskin har nöjet att presentera en helt ny version av sorteringsverket K3, som har fått en helt ny design och massor av förbättringar. Designmässigt påminner den o slagkrossarna R3e, R5e och I4e. Den nya versionen av K3 kommer att finnas i tre olika versioner. K3e Zero som kan köras på nätström eller tillsammans med en annan strömkälla, K3e som har en inbyggd dieselgenerator samt K3 som har klassisk dieselhydrauliska drivning som möter kraven för Steg 5 utan Adblue.

Tyngre för ökad hållbarhet Den tidigare versionen av Keestrack K3 har varit ett populärt sorteringsverk hos Fredheim Maskin ända sedan de startade samarbetet med Keestrack. Keestrack K3e Zero skiljer sig på en mängd punkter från sin föregångare, bland annat genom att den blivit tyngre.

– Maskinen är kraftigare byggd för att hålla ännu bättre och längre och har i samband med det ökat ungefär två ton i vikt. Den har fortfarande väldigt kompakta transportmått så det är absolut inget som kommer att ställa till några problem när det ska flyttas. Etablering och avetablering är faktiskt både snabbare och smidigare i stället på den nya versionen, berättar Erik Olausson som arbetar som säljare på Fredheim Maskins anläggning i Grums utanför Karlstad.

Färre smörjpunkter ger minskat underhåll Där den gamla versionen av K3 behövde 22 smörjpunkter så klarar sig den nya K3e Zero med endast fyra! Det här har möjliggjorts bland annat genom oljefyllda vändtrummor och dammtätade lager, men också tack vare att alla drivmotorerna, som vid produktion drivs helt och hållet med elektricitet också är oljefyllda.

– Genom att välja våra Zero-maskiner så ska man inte bara få lägre driftkostnader tack vare bränslebesparingen, utan också genom att man kan minska på serviceunderhållet. En elmotor har en högre verkningsgrad och kräver en bråkdel av underhållet jämfört med en dieselhydraulisk lösning. Även om man kör via ett motoraggregat så mår motorn mycket bättre när den kommer bort från damm och vibrationer. Att minska antalet smörjpunkter från 22 till sex stycken gör att man kan lägga mer tid på att arbeta vilket jag tror alla föredrar om de får välja, säger Erik Olausson.

En efterlängtad nyhet på Keestrack K3e Zero vågar vi utlova är den medföljande fjärrkontrollen med inte mindre än 10 olika funktioner.

Men nu kommer den efterlängtade funktionen alltså som standard, vilket Keestrack är ensamma om att kunna erbjuda.

– Den nya fjärrkontrollen har en ordentlig display, och ännu viktigare är naturligtvis att maskinföraren kan sköta nästan alla uppgifterna från hytten med hjälp av den. Detta drar ner antalet tillfällen man behöver hoppa in och ut ur maskinen vilket är både slitsamt och en skaderisk och det höjer också produktiviteten så klart, förklarar Erik Olausson. Nya Keestrack K3e Zero, K3e samt vanliga dieselhydrauliskt drivna K3 är precis som sin föregångare en riktigt ”allsysslare”. Precis som sin föregångare och sina större syskon K4 och K5 så hanterar den allt från matjord, anläggningsjord, schaktmassor till sand, grus och bergmaterial. Maskinerna finns på plats hos Fredheim Maskin och kan levereras omgående till intresserade köpare.