Nyheter

Ny undersökning: Stödet för slutförvaret

Stödet för slutförvarsanläggningar i Östhammar och Oskarshamn är starkare än någonsin. Hela 86 procent av kommuninvånarna stödjer SKB:s planer på att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn.

Det visar en Novusundersökning som genomförts våren 2023.

– Vi är stolta över kommuninvånarnas stora stöd och förtroende. Det skapar goda förutsättningar för slutförvaring av använt kärnbränsle i Sverige, vilket är viktigt för den fossilfria elproduktionen, säger SKB:s kommunikationschef Anna Porelius.

– SKB har en världsledande, godkänd metod för att slutförvara restprodukter från kärnkraftverken. Två kommuner vill vara värd för slutförvarsanläggningarna och finansieringen är säkerställd. Det är ett hållbart system där de generationer som nyttjar kärnkraftselen, tar ansvar för hela livscykeln.

Drygt 90 procent i båda kommunerna menar att SKB kommer att bidra positivt till den lokala utvecklingen.

– Attraktiva kommuner är viktigt så att vi kan rekrytera och att våra medarbetare vill bo och verka på plats. Här vill vi förstås bidra eftersom vi ska driva verksamhet ända in på 2090-talet, säger Anna Porelius.

Om undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus och pågick den 8 mars – 2 april 2023. Den omfattar 800 genomförda telefonintervjuer med invånare i Oskarshamns respektive Östhammars kommun och har en statistisk felmarginal på +/- 2,8 till 3,5 procent, beroende av utfallet.