Nyheter

Utbytesprogram för att möta kompetensbehovet i nya batterifabriken

Tusentals erbjuds jobb på batterifabriken i Göteborg 2026 men anställningen börjar redan 2024 – i Skellefteå.

Northvolt och Volvo Cars gemensamma bolag, NOVO Energy, behöver anställa tusentals medarbetare till batteriproduktionen som startar upp 2026. Redan nu vill man öka sin attraktion till den kommande fabriken, samtidigt behöver Northvolt medarbetare till sin fabrik i Skellefteå. Så varför inte slå två flugor i en smäll – tillgången på arbetskraft i Skellefteå och säkra framtida kompetens till den kommande batterifabriken i Torslanda.

Så ser NOVO Energy’s erbjudande ut som nyligen presenterades på ett event på Lindholmen i Göteborg. Tanken är alltså att redan nu anställa personer till Göteborgsfabriken men under tiden som den byggs, får man jobba på fabriken i Skellefteå under ett och ett halvt till två år.

Anna-Lena Johansson på Business Region Göteborg är ansvarig för att hålla ihop samarbetet kring kompetensförsörjningdelen kopplat till batterifabriken.

– Hela den här rekryteringskampanjen är så himla bra tänkt. Att redan nu, flera år innan fabriken finns på plats i Göteborg, bjuda in, göra sig känd som arbetsgivare och samverka med Northvolt i Skellefteå. Riktigt innovativt! Attraktionskraften är just en av de största utmaningarna vi har identifierat i den genomförandeplan (se längre ner) som vi tagit fram med anledning av det uppdrag vi och våra samverkanspartners har i samband med NOVO Energys etablering. Därför är det särskilt glädjande att många besökte eventet och fick ta del av de spännande och intressanta jobb som kommer erbjudas i den gröna fordonsomställningen, säger Anna-Lena Johansson. 

Maria Rosbecker, HR-chef på Novo Energy, är en av de huvudansvariga för den här satsningen och hon är väldigt nöjd med eventet som genomfördes.

– Vi hade fler än 800 personer på plats för att ta del av lanseringseventet av det här utbytesprogrammet. Det har redan kommit in en mycket stor mängd ansökningar och just nu går vi igenom alla ansökningar tillsammans med Northvolt. Vi är redan igång med intervjuer för att hitta en bra grupp med operatörer, tekniker, ingenjörer och skiftledare som kan starta i Skellefteå efter sommaren, säger Maria Rosbecker. 

Tillgång på arbetskraft med erfarenhet från industri

– Det har varit otroligt kul att se vilket stort intresse det har varit för vår etablering och för att arbeta i den här nya moderna industrin. Just tillgången på arbetskraft med erfarenhet från industri var ett av skälen till varför vi valde att etablera oss i Göteborg. Nu hoppas vi att ännu fler får upp ögonen för dessa framtidsyrken och att de som kanske står och väljer mellan olika utbildningar ser vilka spännande möjligheter det finns inom teknik och produktion i framtiden, säger Maria Rosbecker. 

Just attraktionskraften till industrin är en av de stora utmaningarna i de offentligas åtagande kring att underlätta kompetensförsörjningen.

– Tyvärr är intresset till industrirelaterade program på gymnasiet fortfarande för lågt. Därför kommer Göteborgsregionens Teknikcollege, tillsammans med NOVO Energy, de båda Volvo-bolagen och flera andra intressenter, under året engagera sig i flera aktiviteter t.ex. Teknikcamp, Future Skills och prao för att öka kännedomen och intresset bland unga för den typen av utbildningar.

– Och det är viktigt att fler av er företagare visar upp er och branschen för framtidens medarbetare. Det finns många sätt att göra det på och vi hjälper gärna till. Så tveka inte att kontakta mig om du är intresserad, säger Anna-Lena Johansson.

På bilden: Anna-Lena Johansson och Maria Rosbecker