Nyheter

Nya möjligheter för skogsindustrin med smartare virkestork

Beprövad teknik på ett nytt användningsområde, med potentialen att omforma en hel industri – startupföretaget MicroDri har något alldeles unikt. Genom att torka virke med mikrovågor i stället för varmluft öppnas helt nya möjligheter för skogsindustrin.

Virkestorkning är i dag en tids- och energikrävande verksamhet, där varmluft under fyra-fem dagar blåses in i ett slutet rum där tusentals brädor torkas under precis samma förutsättningar. MicroDri utvecklar en ny sorts tork, som med precisionsstyrda mikrovågor torkar varje bräda utifrån dess unika egenskaper.

Fördelarna är många och når långt bortom den enskilda brädan, men vi kan börja där.

Eftersom varje stycke trä är unikt så reagerar de olika på att torkas. I en traditionell virkestork resulterar det i en viss andel vridna, spruckna och skadade brädor – de som i slutändan väljs bort av hobbybyggarna en majmorgon på brädgården. Genom att läsa av och anpassa mikrovågstorkningen individuellt kan MicroDri minimera dessa skador.

– Ska vi ha mer energi, mindre energi – är det köttbullar eller pommes vi har i mikron just nu? förklarar Victor Borén, vd på MicroDri, med glimten i ögat.

På så vis optimeras användningen av varje träd, spillet minskar genom hela processen och resursutnyttjandet ökar. En annan fördel är att det går mycket snabbare, 1–2 timmar i stället för 4–5 dagar på traditionellt sätt. Dessutom kan skogsindustrin minska behovet av att mellanlagra stora mängder brädor och jobba mer utifrån en just-in-time-filosofi där man snabbt anpassar produktionen till efterfrågan. Dessutom kan industrin minska sina utsläpp.

– I dag eldas flis och bark för värme till torkningsprocessen. Det är visserligen en förnybar råvara, men nu tittar många på hur de kan ta bort sina utsläpp helt och hållet i produktionen. Ett sätt är att elektrifiera torkningen, säger Victor Borén.

MicroDri startades 2019 i Linköping, och kommer ur ett projekt som syftar till att hitta nya användningsområden för den mikrovågsexpertis som finns inom Saab-koncernen. Företaget, som kompetensmässigt backas av Saab Combitech, har under 2022 och 2023 deltagit i Forest Business Accelerator, ett affärsutvecklingsprogram från innovationsaktören BizMaker i Västernorrland tillsammans med partnerbolagen SCARise Processum och IBM.

MicroDri har jobbat tätt tillsammans med framför allt SCA och även Holmen för att verifiera sin teknik och ta ett steg närmare marknaden.

– Kopplingen till just skogsindustrin är stark i Forest Business Accelerator och vi har fått god kontakt. Partnerskapet mellan etablerade bolag och startups är väldigt bra, där vi som startup kan få nya kontakter och ta del av nya kundperspektiv, säger Victor Borén.

Nu finns en prototyptork som hårdtestas, och nästa steg blir att starta en pilotanläggning för att fintrimma tekniken och utvärdera den i ett större sammanhang, ute på ett sågverk. I visionen blir MicroDri en del i ett framtida skogsbruk, där de traditionella processerna ersatts av ny innovativ teknik som öppnat för en digitalisering hela vägen från skogen till slutprodukten.

– I framtiden har vi drönarskördare som väljer ut de rätta träden för kundens behov, hämtar dem till sågverket där de kapas i optimala bitar. Utifrån varje stycke och vad det ska användas till torkar vi det på rätt sätt och levererar precis i rätt tid, med rätt egenskaper. Du får perfekt virke till bygget, som dessutom är spårbart ända tillbaka till skogen, avslutar Victor Borén.