Nyheter

Spännande framtid för grafen inom bioteknik

Nu har framtiden för grafen och bioteknik pekats ut. En ny färdplan visar på möjligheterna för 2D-materialens unika egenskaper inom ett innovativt område.

Materialet grafen har mängder av egenskaper som gör det extremt lovande för en rad tillämpningar inom bioteknik och medicinsk teknik. Grafen och dess tvådimensionella släktingar ser ut att fungera bra ihop med levande vävnad, det är flexibelt, och det har elektriska egenskaper som passar bra för sensorer, elektroder och implantat.

Nu har SIO Grafen, via ett strategiskt projekt lett av Karin Persson på RISE och Åsalie Hartmanis på Chalmers Industriteknik, tagit fram en färdplan för det spännande området.

– Det är ett område med stora möjligheter, inte minst för Sverige. Det är viktigt att identifiera både möjligheter och utmaningar för att kunna adressera dessa. Syftet är att stärka forskning och utveckling inom området, samt att påskynda framtida investeringar och samarbeten, säger projektledaren Karin Persson.

Hur långt har området kommit idag?

– Bioteknik, och särskilt medtech och livsvetenskap ligger efter i utvecklingsfasen i jämförelse med flera andra styrkeområden inom SIO Grafen och det svenska ekosystemet kring grafen. Men det finns många intressanta tillämpningar och områden, inte minst där 2D-material har unika egenskaper.

Vem ska läsa och använda färdplanen?

– Färdplanen visar på möjligheterna som finns inom området, och ska locka biotech, medtech och livsvetenskapsföretag att kroka arm med företag som redan nu arbetar med grafen, akademi och institut, säger Karin Persson.

Läs:

 färdplanen kring grafen och bioteknik här!