Nyheter

Solcellsplattformen Otovo förutspår: Solcellspriserna sjunker under våren och sommaren

Otovo, Europas ledande marknadsplats för installationer av solceller och batterier för bostäder, har publicerat sina finansiella resultat för det första kvartalet 2023. Rapporten innehåller uppgifter om kostnaderna för solcellsinstallationer och visar att både kostnaderna för paneler och installationer sjunker och kan nå de lägsta nivåerna på flera år – något som välkomnas efter en långvarig energikris.

 Efter ett utmanande 2022, då kriget mellan Ukraina och Ryssland bröt ut och en tung energikris orsakade en kraftig prisökning på solcellsinstallationer, kommer nu positiva nyheter för husägare som överväger att investera i solpaneler och batteri för sina hem: priserna sjunker.

– Vi på Otovo har noggrant följt trenderna inom solenergibranschen i många år och i vår kan vi äntligen få se den mest prisvärda solenergin för bostäder på länge. Detta är goda nyheter för branschen och för de människor som vill bidra till en hållbar framtid, säger Vida Wachtmeister, Sverigechef för Otovo.

De senaste 20 åren har priserna på solcellsmoduler fallit med hela 90 procent och mellan 2015 och 2020 sjönk priserna med 45 procent. Den positiva och långsiktiga trenden bröts dock 2022, efter att energipriserna steg kraftigt hösten 2021 till följd av en hög efterfrågan. I januari 2022 var trycket på solcellsinstallationsbranschen extremt högt och priserna på arbetskraft i branschen sköt i höjden. I april samma år var så gott som alla europeiska lager tömda på paneler och växelriktare. Därmed följde priserna för material snabbt installatörsarbetets uppåtgående pristrend. Men i vintras förändrades situationen. Vida Wachtmeister fortsätter:

– Vi är glada att se att vi nu återgår till en nedåtgående trend för priser på solcellsanläggningar. Dessutom är de elpriser som konsumenterna nu möter betydligt högre än förra gången solenergianläggningar var så här prisvärda, vilket innebär att återbetalningstiden kan nå rekordlåga nivåer på många ställen redan i maj eller juni i år, säger Vida Wachtmeister, Sverigechef för Otovo.

Under det första kvartalet 2023 ökade Otovo antalet installationer med 94 procent. Marknadsexperter förutspår en imponerande tillväxt för solenergimarknaden för bostäder i Europa och att man 2030 installerar 2,7 miljoner system.

Vidare visar rapporten att Otovos omsättning uppgick till 281 miljoner NOK under det första kvartalet, jämfört med 112 miljoner NOK under samma kvartal föregående år. Det motsvarar en ökning på 150 procent.

– Vi ser en stark marknad för solceller och att kostnaderna för solcellsanläggningar sjunker, vilket gör att ännu fler husägare i Sverige kan dra nytta av hållbar energi och lägre elräkningar, säger Vida Wachtmeister, Sverigechef för Otovo.