Nyheter

Positivt besked om tilldelning av eleffekt i Västra Götaland

Stora industrisatsningar och samhällets elektrifiering innebär en historiskt stor efterfrågan på elnätsanslutningar i Västra Götaland.  Vattenfall Eldistribution har erhållit ett förhandsbesked från Svenska kraftnät med tilldelning av effekt i Västra Götaland motsvarande 600 MW till 2026 och ytterligare 600 MW till 2031.

Tilldelningen möter den efterfrågan som finns i regionen i storlek men inte avseende tid. Behovet av kraftigt kortade ledtider i tillståndsprocesser för elnät är därför en prioriterad fråga för Vattenfall Eldistribution och hanteras bland annat i det regionala samverkanforumet ACCEL (Accelererad elnätskapacitet i Västra Götaland) där Vattenfall Eldistribution deltar.

– Vi välkomnar det besked som kommit avseende ytterligare tilldelning av effekt till våra kunder i Västra Götalandsregionen. Tillgången till el är en förutsättning för den kraftfulla omställning som just nu sker i regionen, till förmån för fortsatt tillväxt och konkurrenskraft liksom för klimatet. Nya regionala samverkansformer, såsom ACCEL, möjliggör nya arbetssätt som kan korta ledtiderna för att bygga elnät, säger Cecilia Zetterström, kund- och marknadschef vid Vattenfall Eldistribution AB